Academisch Ziekenhuis Groningen

Duizendste levertransplantatie in het UMCG

26 februari 2008 Het Universitair Medisch Centrum Groningen voerde onlangs de duizendste levertransplantatie uit. In 1979 werd deze operatie voor het eerst in het UMCG uitgevoerd. Het UMCG had destijds de primeur in Nederland.

Sinds de eerste levertransplantatie is er veel veranderd. De kans van slagen van de transplantatie is veel groter geworden. De eerstejaars-overleving is gestegen van 60 à 70 procent in de eerste jaren naar maar liefst 92 procent nu. Zowel de 60 à 70 procent van toen, als de 92 procent van nu is een uitstekend resultaat; hiermee kan het UMCG zich meten met de beste centra ter wereld. Ook is in de loop der jaren meer aandacht gekomen voor de kwaliteit van leven ná de operatie. Met de opgebouwde kennis en jarenlange ervaring is niet alleen het resultaat van de operatie sterk verbeterd, maar ook de pre- en postoperatieve zorg. Hierdoor is de kwaliteit van leven van levertransplantatiepatiënten en hun levensverwachting op lange termijn sterk verbeterd.

Tegenwoordig ontvangen jaarlijks vijftig tot zestig leverpatiënten een nieuwe lever in Groningen. Nadat het UMCG in 1979 de eerste levertransplantatie uitvoerde, werd in 1982 de eerste levertransplantatie bij een kind uitgevoerd. Inmiddels zijn er ruim driehonderd kinderlevertransplantaties uitgevoerd. Het UMCG is het enige UMC dat deze bijzondere vorm van kinderchirurgie mag toepassen.

De lever
De lever is de fabriek van het menselijk lichaam. Hij heeft vele functies, waaronder het ontgiften van het bloed en het aanmaken van gal en verschillende eiwitten. Enkele van die functies zijn machinaal te vervangen, maar slechts tijdelijk. Zonder lever zou een mens binnen 48 uur sterven. Er zijn diverse oorzaken die kunnen leiden tot een leverziekte. Bij kinderen kunnen deze aangeboren zijn, bij volwassenen zijn ziekten van de galwegen, virusinfecties en auto-immuunziekten belangrijke oorzaken van leverziekten. De lever is een uniek orgaan dat net als de staart van een salamander weer aangroeit als er een deel van wordt afgehaald. Dat maakt het mogelijk een donorlever in tweeën te splitsen, en het grootste deel van die lever aan een volwassen patiënt te geven en het overgebleven kleinere deel aan een kind. Bij beide ontvangers groeien de leverdelen weer aan tot een lever van normaal formaat. Zo worden met één donororgaan twee patiënten geholpen.

Een donorlever heeft geen beperkte houdbaarheid, en kan vaak voor de rest van het leven mee. Veel levertransplantatiepatiënten overlijden uiteindelijk niet aan hun leveraandoening, maar hebben een andere doodsoorzaak.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 3612200.