VVD


25-2-2008

Nederland holt struikelend vooruit met energie- en klimaatdoelstellingen

Nederland wil het beste jongetje van de klas zijn.

Dat constateert woordvoerder Helma Neppérus als zij de door het kabinet voorgestelde energie- en klimaatmaatregelen naast het voorgestelde pakket van de EU legt.

"Brussel stelt een al ambitieuze CO2 reductie van 20% voor, Nederland kies voor een onhaalbare 30%. Brussel wil toe naar een aandeel van 14% gebruik van duurzame energie, wat al een haast onmogelijke opgave is, het kabinet kiest voor een doelstelling van maarliefst 20%. En ook op het punt van de CO2-opslag rekent het kabinet zich rijk door te rekenen vanaf 2013, en niet 2020, terwijl de Commissie de periode tot 2020 als een fase van demonstraties, dus proeven ziet.", aldus Neppérus.

De Kamer spreekt woensdag over het klimaat- en energiepakket van de EU.

De VVD maakt zich niet alleen zorgen over de onrealistische ambities van het kabinet, maar ook over de eenzijdigheid van de plannen van zowel EU als kabinet.
Helma Neppérus: "Dat het kennelijk verboden woord kernenergie niet in de plannen voorkomt, verbaast mij eigenlijk al niet eens meer. Het is wel duidelijk dat het kabinet nog niet ziet dat het onontkoombaar is om die ontwikkeling in de plannen mee te nemen. Maar dat zowel in de plannen van de EU als die van dit kabinet überhaupt het enthousiasme voor innovatie en moderne, nieuwe technieken ontbreekt, dat vind ik zorgelijk. In plaats van voorop te willen staan met onrealistische doelstellingen, kan het kabinet beter voorop staan bij de ontwikkeling van deze nieuwe technieken. Die zijn immers bedoeld om betere, energiezuinigere producten te ontwikkelen. Maar het kabinet verdeelt de subsidie liever op basis van het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt, en dus steken wij ons geld in windmolens op het land, in plaats van verder te durven kijken.