KNHS


KNHS Regiokampioenschap Noord-Brabant springen paarden 25 februari 2008
rk2008noordbrabantarnoldboerekamps

1 | 2 | 3

Afgelopen weekend werd in Schijndel de Regiokampioenschappen springen paarden voor de provincie Noord_Brabant verreden. De klasse M bestond zondag uit twee manches met een barrage volgens tabel C. De vijf dubbelnulle barrageruiters hielden bijna een onderonsje tussen dorpsgenoten uit Asten.

Alleen Carola Versteijnen uit Tilburg mocht ook meedoen met Wildrick's Wellie (v. Cascavelle). Rob Heiligers beet met SRI Vegas (v. Turbo) het spits af, nam de laatste balk mee naar beneden en kwam met de drie strafseconden op een eindtijd van 52,58 seconden. Jan Verellen ging met de fijne, nog relatief onervaren merrie Varia (v. Perion), overal binnendoor wat hem een snelle tijd (42,04) opleverde maar ook een balk. Versteijnen was vervolgens niet sneller. Joost van der Hurk stond met Uberlinus (v.Matterhorn) inclusief balk daardoor met een score van 41,42 aan de leiding toen Joris van Helmond als laatste starter met Vancouver (v. Orlando) binnenreed. Van Helmond: "Ik ging bewust niet binnendoor omdat ik graag de nul wilde houden en wist dat mijn paard een hele snelle galop in huis heeft. Ik kom naar een kampioenschap om te winnen en daar hoort gokken en risico nemen bij. Dus dat heb ik gedaan en het pakte goed uit." Ruim zes seconden sneller in het parcours met een springfout leverde hem ruimschoots de kampioenstitel op met van den Hurk op de tweede plaats (foto 1).

Z-barrage kwestie van toch niet alleen maar gas erop Ook de barrage van de klasse Z was volgens tabel C, echter wel meteen na een basisparcours. De dertien barragedeelnemers hadden zich daarmee in ieder geval al geplaatst voor deelname aan het NK. In het barrageparcours van Marius Bens kon je wel kort draaien naar de dubbelsprong maar dat bleek nogal wat ritmeverstoring en fouten op te leveren. Het laatste lijntje op weg naar de uitgang nodigde uit tot gasgeven maar dat kostte menigeen een balk op de laatste hindernis. Arnold Boerekamps, al ponybezitter voordat hij geboren werd, reed als derde starter met Kadans Concordaat (v. Concorde) een mooie vloeiende, snelle en foutloze ronde in 35,41 seconden (foto 2). De tien starters na hem beten zich daar op stuk waarbij Aniek Diks met Zippi Z (v. Zadiok) in een supersnelle basistijd van 34,86 die laatste balk meenam. Tanja Kommers hield de lei vervolgens wel schoon met Rondria (v. Peter Pan) in een tijd van 35,90 waarmee ze Diks naar de derde plek verwees.

ZZ-klasse: amazones zijn de baas
De barrage van de klasse ZZ telde twaalf combinaties en werd eveneens volgens tabel C verreden. Tim Franssen opende met Sky High (v. Peter Pan) foutloos in een tijd van 40,58 seconden wat direct, inclusief springfout, verbeterd werd door Bianca Schoenmakers met La Chunga (v. Royal Bravour) in 40,35. De vier volgende combinaties waren met springfouten niet sneller en pas Anouk Schreurs met Caprilli's Time to Beat (v. Holland) bleef foutloos in een snellere tijd, 38,78s. Startnummer tien, Maaike Goossens, zou met Power Full (v. Heartbreaker) zeker sneller geweest zijn als ze niet voor de muur afgestapt was. Als twaalfde en laatste reed Schoenmakers met Rino Biene (v. Concorde) de ring in om te proberen Schreurs alsnog naar de tweede plaats te verwijzen. Aan de tijd lag het niet, die was korter dan die van Schreurs, maar Rino Biene sprong door de oxer op drie in plaats van eroverheen. Schoenmakers werd daardoor tweede en derde. Schreurs was de onbetwiste ZZ-Kampioen (foto 3). In de afsluitende Masters-rubriek is Schoenmakers met Rino Biene vanuit zes deelnemende Z- en ZZ-combinaties Master KNHS Regio Noord-Brabant 2008 geworden. Aniek Diks, de Master van 2007, werd verdienstelijk tweede met Saffier (v. Amsterdam).

Indoor Brabant startbewijzen
De 25 beste Z- en 15 beste ZZ-combinaties mogen naar Indoor Brabant waarbij de regel geldt dat een ruiter of amazone daar over beide rubrieken maar met een paard mag starten. Kyra Swelheim had zich vorig jaar erg ingespannen om de selectie voor Indoor Brabant op het Brabants Kampioenschap te krijgen en mag nu zelf ook eind maart in den Bosch in de ZZ starten met Balourado.

B en L op zaterdag tweemaal honderd deelnemers
In de klasse B was Peter van Gaal degene die in zijn foutloze barrageronde zijn Wannabee (v. Lupicor) het netste tussen en over de hindernissen reed. Je kunt misschien ook bijna niet anders verwachten van de L1-dressuurkampioen van ditzelfde indoorseizoen. Op de vraag of hij liever springt of dressuurt komt het antwoord: "Ik ben nog een ruiter van de oude stempel. Ik probeer in beide disciplines zo hoog mogelijk te komen. Ik ben met een paard wel tegelijk Z2-dressuur en Z-springen geweest. Ook met deze wil ik zo lang mogelijk blijven springen en dressuren. Als ik ooit moet kiezen, zal ik gaan voor de richting die ons als combinatie dan het beste past." Hij had de barrage er niet extra voorzichtig voor gereden want qua, weliswaar niet tellende, tijd zat hij bij de vijf snelsten. De nummers twee en drie gaven elkaar weinig toe. Anne van Liempd behaalde met Wild Thing (v. Lupicor) slechts een halve punt meer dan Romy Diks met Magic Pearl (v.Galant).
In de extra avondrubriek voor 5-jarigen hoefde de combinatie van Gaal/Wannabee alleen Esther Manders met Assembly's Twinklingstar (v. Kashmir van het Schuttershof) voor te laten gaan. De klasse L kende na het basisparcours een barrage volgens tabel C. Maar liefst 22 van de ruim honderd deelnemers plaatsten zich voor de barrage Albert Testers reed een serieuze snelle tijd met Wiske (v. Kojak) in 33,99. Van de acht combinaties die nog na hem kwamen, lag Stijn Theeuwes als twee voorlaatste starter plat op Dopharma's Jackal (v. Caritas) in zijn foutloze rondje van 32,82. Daar konden de laatste twee foutlozen niet aan tippen en Theeuwes was de Kampioen.

Uitslagen Schijndel KNHS Regio Noord-Brabant paarden springen Klasse ZZ, klassiek met barrage tabel C: 1. Anouk Schreurs, Caprilli's Time to Beat, 0/0/(0)38,78; 2. Bianca Schoenmakers, La Chunga, 0/0/(3)40,35; 3. Bianca Schoenmakers, Rino Biene, 0/0/(3)40,42. Klasse Z, klassiek met barrage tabel C: 1. Arnold Boerekamps, Kadans Concordaat, 0/(0)35,41; 2. Tanja Kommers, Rondria, 0/(0)35,90; 3. Aniek Diks, Zippy Z, 0/3)36,44.
Klasse M, twee manches met barrage tabel C: 1. Joris van Helmond, Vancouver, 0/0/93)39,26; 2. Joost van den Hurk, Uberlinus, 0/0/(3)41,42; 3. Jan Verellen, Varia, 0/0/(3)45,04. Klasse L, klassiek met barrage tabel C: 1. Stijn Theeuwis, Dpharma's Jackal, 9/(0)32,82; 2. Albert Testers, Wiske, 0/(0)33,99; 3. Antoon Smolders, Chico Z, 0/(0)36,08.
Klasse B, klassiek met barrage op stijl: 1. Peter van Gaal, Wannabee, 0/0/112; 2. Anne van Liempd, Wild Thing, 0/0/109,5; 3. Romy Diks, Magic Pearl, 0/0/109.