Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

De klik tussen synthetisch en biologisch

6 februari 2008

NWO-promovendus Joost Opsteen ontwikkelde een methode om polymeren op een gecontroleerde manier aan elkaar te klikken. Met zijn methode wist hij ook eiwitten vast te maken aan nanobolletjes. Op deze manier zouden bijvoorbeeld medicijnen in het lichaam getransporteerd kunnen worden. Opsteen promoveert op 25 februari aan de Radboud Universiteit op deze resultaten.

De laatste jaren is er een toenemende interesse in het combineren van biopolymeren, zoals eiwitten en DNA, en synthetische polymeren tot nieuwe biohybride macromoleculen. Deze hybride polymeren vinden hun toepassing in medicijnen, bioengineering en nanotechnologie. Probleem bij het samensmelten van synthetische en biologische polymeren is dat biopolymeren veel functionele groepen bezitten, die ook na de koppeling hun werking moeten blijven behouden. Daarom is het nodig chemische reacties te ontwikkelen die niet alleen efficiënt zijn, maar ook zeer kieskeurig over de plaats waar de polymeren aan elkaar koppelen.

Joost Opsteen gebruikte een bekende koppelingsreactie: een reactie tussen tussen azides and alkynen, met koper als katalysator. Deze reactie wordt ook wel "click" chemie genoemd. Hij ontwikkelde op basis van deze reactie een methodologie om polymeren op gecontroleerde wijze aan elkaar te koppelen. De benodigde azide- en alkyngroepen plakte hij aan de uiteinden van polymeerketens. Met koper als katalysator wist hij vervolgens synthetische polymeren aan elkaar en aan eiwitten te koppelen.

Sommige polymeren hebben de eigenschap om in water nanobolletjes te vormen, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om medicijnen in het lichaam te transporteren. Met "click" chemie is het mogelijk gebleken om eiwitten aan deze bolletjes vast te maken. Dit zou onder andere gebruikt kunnen worden om de bolletjes naar de juiste plaats in het lichaam te sturen.

..............................

Noot voor de redactie,