Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 22 februari 2008 (22/02/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) zal niet wachten op de federale overheid en de RVA om een sluitende aanpak voor 50-plussers tot stand te brengen. Als men op federaal vlak een beslissing wil nemen, zal men ons wel uitnodigen voor overleg, aldus de minister. Vlaanderen kan intussen zelf gerust een tandje bijsteken. De minister reageerde aldus positief op de actuele vraag van Gino De Craemer in het Vlaams Parlement over de uitbreiding van de sluitende aanpak voor 50-plussers. Aanleiding waren de uitlatingen van federaal minister van Werk Josly Piette (cdH) over de evaluatie van de resultaten van de RVA en de bemiddelingsdiensten inzake het activeringsbeleid van de federale regering. Dat Open VLD-voorzitter Bart Somers de activering aanhaalt als oplossing voor het begrotingstekort in 2008, is flauwekul. De effecten worden toch pas ten vroegste het jaar nadien zichtbaar. Dergelijke uitspraken dienen veeleer om de aandacht af te leiden van de echte oorzaken van het begrotingstekort, met name het wanbeleid van Paars. Ook minister Vandenbroucke gelooft niet in een bevlieging tijdens een begrotingscontrole om deze kwestie aan te pakken. In 2004 sprak de minister wijze woorden: "Ik kom naar de Vlaamse regering om de arbeidsmarkt te regionaliseren". Gino hoopt dat de minister die ingeslagen weg blijft volgen en dat zijn partij mee zal helpen om de arbeidsmarkt echt te regionaliseren.

Deze week stond naar aanleiding van de Europese Landbouwraad de problematiek van de blauwtongziekte bij runderen en schapen in de belangstelling. De schade, voornamelijk gesitueerd in Vlaanderen, loopt op en neemt hallucinante proporties aan: Vlaamse veehouders hebben vorig jaar bijna 45 miljoen euro schade geleden (40 miljoen bij de rundveehouderij en 4,9 miljoen bij de schapenhouders). De federale minister van Landbouw Sabine Laruelle (MR) besliste evenwel dat dit geen uitzonderlijke situatie was en daarom erkende ze deze ramp niet als landbouwramp. Voor Mark Demesmaeker is deze beslissing onbegrijpelijk. Wat is er dan wel nog nodig voor een erkenning? Blijkbaar spelen er niet alleen budgettaire maar ook communautaire overwegingen. Mark kwam dan ook uitgebreid tussen tijdens de plenaire vergadering woensdag. Voor de getroffen sector zijn de genomen beslissingen ruimschoots onvoldoende. De oplossing is glashelder: de federale regering moet deze ramp erkennen als landbouwramp. De kas van het federale landbouwrampenfonds is evenwel leeg. Mark sloot zich dan ook volledig aan bij de woorden van minister-president Kris Peeters (CD&V): Het is hoog tijd dat we de resterende federale bevoegdheden inzake landbouw naar ons toetrekken.

Zondag verklaarde de voormalige Servische provincie Kosovo zich onafhankelijk. Daags nadien onderschreef Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois deze onafhankelijkheidsverklaring en steunde de erkenningsbeslissing van de federale regering. Meer nog: hij stuurt een delegatie om te onderzoeken hoe Vlaanderen en Kosovo in de toekomst kunnen samenwerken. Uiteraard leidde dit woensdag tot een debat, waarbij Balkan- en Kosovokenner Kris Van Dijck voor onze fractie het woord voerde. Hij verwees naar twee resoluties (van 1999 en 2001) die in het Vlaams parlement onder zijn impuls tot stand kwamen. Hij citeerde ook wijlen Ibrahim Rugova, waarmee Kris meermaals persoonlijk contact had. Tot slot toonde Kris zich zeer tevreden met de houding van minister Bourgeois: Vlaanderen moet op een volwassen wijze kunnen samenwerken met deze nieuwe staat.

Woensdag kwam eveneens het overleg tussen de federale premier en de deelstaatregeringen over eventuele bijkomende financiële inspanningen ter sprake. Dit om de federale begroting, opgezadeld met een tekort van 3,5 miljard euro, te doen kloppen. De minister-president had het over een win-win-situatie: Vlaanderen is bereid te overwegen om een bepaalde inspanning te leveren, maar er moet iets tegenover staan. Hij bracht verslag uit van de vergadering met de premier, waaruit bleek dat de Vlaamse regering, behalve een aantal oude dossiers, de overdracht van bepaalde bevoegdheden op tafel gelegd heeft. Er moet boter bij de vis komen, sprak Kris Peeters in culinaire termen. Jan Peumans kon zich vinden in de verschafte uitleg. Ook kon hij het niet laten te verwijzen naar een bijzonder handige N-VA-partijbrochure over de Bijzondere Financieringswet, De Mythe Doorprikt.

Een delegatie van het Vlaams Parlement ging deze week op werkbezoek in het Europees Parlement in Straatsburg. Namens onze fractie vervoegden Helga Stevens als Europromotor en Jan Loones als lid van de commissie Buitenland deze delegatie. Het werkbezoek wilde op de eerste plaats de Vlaamse parlementsleden kennis laten maken met de werkzaamheden van het Europees Parlement en de banden met de 14 Vlaamse Europese parlementsleden nauwer aanhalen, onder wie N-VA-parlementslid Frieda Brepoels. Dit past in het opzet van het Vlaams Parlement om meer aandacht te besteden aan de Europese regelgeving, die de Vlaamse besluitvorming immers sterk beïnvloedt. Helga en Jan waren onder de indruk, onder meer van de uiteenzetting over het nieuwe Verdrag van Lissabon door Jean-Luc Dehaene en van de verhelderende uitleg van Frieda over de parlementaire praktijk. Ze tonen alvast aan dat Vlaams-nationalisme perfect samen gaat met een open en internationale ingesteldheid en een Europese toekomstvisie.

De subcommissie wapenhandel besprak het jaarrapport van het Vlaams Vredesinstituut. Piet De Bruyn sprak in zijn tussenkomst zijn grote waardering uit voor het prima werk dat het Vlaams Vredesinstituut in haar eerste werkjaar heeft geleverd. Hij wees daarbij op de vaak moeilijke en delicate dossiers en onderwerpen die moeten worden behandeld. De rol die het Vredesinstituut hierin kan spelen als adviesorgaan voor de Vlaamse regering en het parlement, is niet te overschatten. Het belang van de beslissing om een Vlaams Vredesinstituut op te richten, zal in de loop van de volgende jaren steeds duidelijker worden. Piet ziet in het Vredesinstituut uiteraard ook een belangrijke partner om de dossiers over wapenexport te evalueren.

Kamer

Flor Van Noppen kreeg deze week een antwoord op zijn vraag over de Positieve lijst reptielen die er zit aan te komen. Zoals bij zoogdieren reeds het geval is, komt er ook voor reptielen een verbod op het houden van bepaalde soorten. Aangezien de invoering van een dergelijke lijst voor zoogdieren enkele jaren geleden met veel problemen gepaard ging, ontving Flor veel bezorgde reacties van reptielenliefhebbers. Hoewel minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) antwoordde dat de lijst wordt opgesteld in overleg met de sector en dat er uitzonderingen mogelijk zijn, blijven hobbyisten op hun hoede. Flor zal volgende week in de commissie Volksgezondheid minister Onkelinx verder ondervragen over de precieze modaliteiten van deze maatregel.

Kamerlid Jan Jambon werkt naarstig door aan een dossier over het koningshuis. We hebben ondertussen allemaal wel in de krant kunnen lezen hoeveel ons koningshuis kost. Of althans hoeveel de kosten ervan officieel bedragen aan dotaties en de civiele lijst. In werkelijkheid bestaan er nog veel verborgen kosten. De beveiliging van de koninklijke familie, het gebruik van legervlieg- en vaartuigen om vakantiebestemmingen te bereiken, de inzet van politieagenten etc. Die kosten zijn allemaal niet opgenomen in de officiële cijfers. Jan zou Jan niet zijn als hij daar geen verandering in wil brengen. Daarom vraagt hij momenteel alle relevante cijfers op bij Binnenlandse Zaken, Defensie, Buitenlandse Zaken, Wetenschapsbeleid etc. om vervolgens een overzicht te maken van de werkelijke koninklijke kosten.

Het opbod tussen de verschillende ziekenfondsen om leden te werven, begint de spuigaten uit te lopen. Zo bieden de socialistische mutualiteiten hun leden kortingsbons aan om te gaan winkelen in de Oxfam Wereldwinkels én geven ze hun leden een korting op de aanschaf van een bepaalde wagen. De taken die een ziekenfonds mag uitoefenen, zijn nochtans wettelijk bepaald: ze moeten verband houden met de gezondheid en het welzijn van hun leden. Een aantal van de voordelen die de ziekenfondsen nu bieden, kunnen daar moeilijk bij gerekend worden. Daarom ondervroeg Sarah Smeyers deze week minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx in de plenaire zitting van de Kamer. De minister moest Sarah gelijk geven en antwoordde dat ze de bevoegde controlecommissie zou aanspreken over deze praktijken. Wordt vervolgd!

Els De Rammelaere voelde minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) aan de tand over de sluiting van het postkantoor in de Tieltse Stationswijk. Uit haar antwoord blijkt dat het niet vast staat - zoals oorspronkelijk werd benadrukt - dat de sluiting van het kantoor zal worden voorafgegaan door de opening van een postpunt. Els benadrukt echter de nood om de dienstverlening aan de bevolking te blijven garanderen. Verder zouden verzendingen en huis-aan-huisfolders verhuizen naar het kantoor in het centrum. De haalbaarheid hiervan blijft wel een groot vraagteken. Is er wel voldoende ruimte en personeel? De Post gaat ondertussen voort met de afbouw van het aantal postkantoren en de uitbouw van het aantal postpunten. Met de opening van een postpunt in Tielt zullen dit er 200 zijn. En misschien nog één interessant feitje: Vlaanderen telt 0,8 postkantoren per 10.000 inwoners, Wallonië 1,4.

Om na de Valentijnsactie van de N-VA in verschillende Vlaamse stations nog even in de sfeer van de NMBS te blijven, schotelde Peter Luykx deze week twee vragen voor aan minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte. Hoe kan de verbinding van Antwerpen naar Maastricht via Hasselt beter? Hasselt en Antwerpen zijn immers de enige provinciehoofdsteden die niet via een snelle Intercity-trein met elkaar verbonden zijn. En hoe zit het nu met de stiptheid van de treinen sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling, vroeg Peter zich hardop af in de commissievergaderingen. Hij blijft de situatie op de voet volgen.

Bart De Wever diende deze week in De Standaard Open VLD-voorzitter Bart Somers van antwoord na diens vreemde uitspraken over de activering van werklozen in Vlaanderen. Somers hoopt daarmee de 3,5 miljard euro te vinden om de begroting te dichten. Bart De Wever stelde zich hardop de vraag waarom Somers zich focust op Vlaanderen, waar bijna volledige tewerkstelling heerst, terwijl in Brussel en Wallonië de werkloosheid nog altijd hoge toppen scheert. De conclusie was even hard als duidelijk: Somers wil gewoon de aandacht afleiden van de ware oorzaak van de budgettaire tekorten: 8 jaren Paars Sinterklaasbeleid zonder de echte problemen aan te pakken.

Senaat

In de Senaat kreeg Louis Ide deze week een antwoord van minister Onkelinx op zijn vraag hoeveel kinderen er gevaccineerd zijn tegen het rotavirus. Het antwoord van de minister stemde Louis alvast optimistisch. Het is nog iets te vroeg om definitieve cijfers in handen te kunnen krijgen, maar de eerste resultaten van de peillaboratoria tonen een stevige daling van het aantal gevallen van het rotavirus die hevige diarree bij kinderen veroorzaakt, waardoor ze zeer vaak gehospitaliseerd moeten worden. Deze daling was het best te merken bij kinderen jonger dan 1 jaar en net deze groep heeft het meeste voordeel bij een vaccinatie. Het is nog te vroeg om te juichen, maar de eerste indicaties tonen alvast een mooie vooruitgang aan. Vóór de vaccinatie waren in een bepaalde periode 8.333 gevallen. Nu, met de vaccinatie, zijn er dat slechts 3.916. Dit is belangrijk, want door een goed systeem van vaccinatie worden vele ziektes voorkomen en wordt er heel veel geld via dure hospitalisaties uitgespaard.

Auteur:
Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams Parlementsfractie Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be