Ingezonden persbericht


Persbericht
23 augustus 2007

Brill sponsort Lakenhaltentoonstelling

Koninklijke Uitgeverij Brill NV sponsort tentoonstelling Stad van boeken. Zeven eeuwen lezen in Leiden in Stedelijk Museum De Lakenhal. Het samenwerkingscontract is op 22 augustus jongstleden in het museum ondertekend door drs. Heman Pabbruwe, directeur Brill en drs. Christiaan Vogelaar, plv. directeur De Lakenhal .

Van 22 februari t/m 1 juni 2008 is in Stedelijk Museum De Lakenhal de tentoonstelling Stad van boeken. Zeven eeuwen lezen in Leiden te zien. Voor deze expositie, die is georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Leiden, zal uitgeverij Brill, optreden als hoofdsponsor.

In 2008 viert Brill haar 325-jarig bestaan als uitgever. De uitgeverij ontstond in 1683 in Leiden met de oprichting van een boekhandel en drukkerij door Jordaan Luchtmans. Zijn zoon en kleinzonen maakten de naam Luchtmans beroemd tot ver over de grenzen. In 1848 werd het bedrijf overgenomen en voortgezet onder de naam E.J. Brill. Waar ooit een zetterij, drukkerij, boekhandel en antiquariaat tot de activiteiten behoorden, is uiteindelijk een bloeiende internationale uitgeefpraktijk overgebleven die gebruik maakt van internettechnologie en onder andere samenwerkt met Google. De uitgeverij behoort wereldwijd tot de top van de wetenschappelijke uitgeverijen en is actief in tientallen landen. Brill heeft ook een kantoor in Boston en in Leiden werken ruim honderd mensen. Onder hen ruim twintig uitgevers die boeken, tijdschriften en databanken uitgeven vooral op het gebied van de geesteswetenschappen, biologie en internationaal recht. Bekende uitgeefnamen die tot het fonds van Brill behoren zijn Nijhoff, VSP, IDC en Hotei.

De geschiedenis van Brill sluit perfect aan bij het thema van de tentoonstelling in Stedelijk Museum De Lakenhal. Hier wordt de geschiedenis van Leiden als stad van boeken gepresenteerd door zeven eeuwen drukwerk in de breedste zin van het woord aan bod te laten komen. Van oude handschriften tot boeken die het wereldbeeld veranderden en van de eerste houten drukpers tot printing on demand. De tentoonstelling begint met de introductie van het schrift in Leiden, op het einde van de 12de, begin 13de eeuw. Eindpunt is de moderne tijd waarin traditionele vormen van boekgebruik moeten concurreren met de nieuwe elektronische media voor tekstoverdracht.