Ingezonden persbericht


Persbericht

Visie- en ontwikkelgids 'Vernieuwing Lokaal Sportbeleid' met '101 vernieuwende ideeën voor een vitaal sportbeleid'

Oosterbeek, 21 februari 2008 - Vernieuwing van het lokale sportbeleid in Nederland heeft de laatste jaren de aandacht. Zo bracht de overheid in 2006 de sportnota 'Tijd voor Sport' uit en in 2005 is de Alliantie School & Sport opgericht. 'Vernieuwing van het lokale sportbeleid' is een veelvuldig terugkerend onderwerp tijdens discussies, op congressen en bijeenkomsten in de (gemeentelijke) sportwereld. Op lokaal niveau ontwikkelen zich ideeën, concepten en projecten die een vernieuwingsslag van het lokale sportbeleid voorstaan en ondersteunen.

De vraag is en blijft hoe kan het lokale sportbeleid vernieuwen, welke ideeën leven er en waardoor laat je je inspireren? Het Nederlandse sportbeleid heeft toekomst, maar welke kant gaat het op? Vereniging Sport en Gemeenten stelde deze vraag aan sportambtenaren, wethouders, praktijkdeskundigen en sportdeskundigen uit de wetenschap en het bedrijfsleven. De antwoorden varieerden van praktisch tot beleidsmatig én van lokaal tot nationaal en zelfs daarbuiten. Het resultaat is de 'Visie- en ontwikkelgids Vernieuwing Lokaal Sportbeleid', een unieke uitgave die met medewerking van het ministerie van Volkshuisvesting, Welzijn en Sport tot stand is gekomen.

In deze gids geeft een aantal wethouders hun visie op stellingen als 'staat of valt de vernieuwing van het lokale sportbeleid met de rol van de wethouder?' Sportambtenaren zetten de argumenten op een rij voor 'sport(accommodaties) wel of niet terug in de wijk'. Gemeenten maken hun sportvisie en - aanpak inzichtelijk en ontwikkelen samenwerkingsverbanden met het onderwijs. Ook de ontwikkelingen rond de 'combinatiefuncties' krijgen aandacht in deze gids. Evenals de verenigingsvorm die onder druk staat. Heeft de vereniging nog bestaansrecht? Of moet de sportinfrastructuur anders georganiseerd, gevitaliseerd of geregionaliseerd worden of juist alledrie. Het accommodatiebeleid gaat niet gelijk op met de inhoudelijke ontwikkeling van het sportbeleid. De sportaccommodatie van de toekomst is bijvoorbeeld al door jongeren ontworpen en liggen er mogelijkheden in de publiek-private samenwerking? In Breda kan iedereen sporten, dus ook mensen met een beperking en Utrecht vervult de sportwensen van allochtone meisjes en vrouwen. Hoe veilig zijn openbare sportparken en wat is parkmanagement? En hebben trendsporten en E-fitness de toekomst?

Deze en nog veel meer onderwerpen zijn gebundeld in de fullcolour 'Visie- en ontwikkelgids Vernieuwing Lokaal Sportbeleid'. Een magazine met een diversiteit aan artikelen, brieven, producten, projecten, columns en tips. De bijdragen bieden handvatten voor inhoudelijke discussies tussen vakgenoten. Deze gids met '101 vernieuwende ideeën voor een vitaal sportbeleid 'vormt een inspiratiebron voor gemeenten die hun sportbeleid willen vernieuwen. Nu of in de toekomst.


---