Ministerie van Buitenlandse Zaken

Mededeling belemmering grensoverschrijdende investeringen

Voorstel: Mededeling van de Commissie inzake `belemmeringen voor grensoverschrijdende investeringen door risicokapitaalfondsen opheffen´.Datum Commissiedocument: 21 december 2007Nr. Commissiedocument: COM(2007)853 definitiefPre-lex: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0853:FI N:NL:PDF
Nr. impact-assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board: Niet opgesteldBehandelingstraject Raad: Nog niet bekendEerstverantwoordelijk ministerie: Economische Zaken in nauwe samenwerking met Financiën

* Essentie voorstel

* Proportionaliteit en subsidiariteit

Essentie voorstel

In een zeer concurrerende wereldeconomie is betere toegang tot financiering voor het midden en kleinbedrijf (MKB) essentieel. Kleine en middelgrote bedrijven die zich in de aanloopfase bevinden of met hoog groeipotentieel zijn voor hun financiering veelal aangewezen op risicokapitaal. Hoewel risicokapitaal slechts een klein gedeelte van de alternatieve investeringen vormt, is het voor de groei van innovatieve bedrijven essentieel. De versnippering van de Europese risicokapitaalmarkt beperkt in sterke mate het algemene aanbod van aanloopkapitaal voor innovatieve kleine en middelgrote bedrijven. De Commissie kondigt maatregelen aan om grensoverschrijdende transacties te vergemakkelijken.

- analyse van de nationale benaderingen en belemmeringen voor grensoverschrijdende onderhandse plaatsing van aandelen als mogelijke aanzet voor een Europese regeling;

- samen met (nationale) deskundigen fiscale belemmeringen in kaart brengen op basis waarvan wordt nagegaan of een EU kader voor risicokapitaal gerealiseerd kan worden en voor de korte termijn bezien hoe lidstaten bij het proces van wederzijdse erkenning van risicokapitaalfondsen ondersteund kunnen worden. Daarnaast beveelt de Commissie lidstaten aan:

- hun wetgeving te herzien om waar dit nog niet mogelijk is pensioenfondsen en andere institutionele beleggers toe te staan in risicokapitaalfondsen te investeren;

- overeenstemming te bereiken over kenmerken van risicokapitaalfondsen en gekwalificeerde investeerders en vervolgens wederzijdse erkenning te overwegen;

- fiscale en regelgevingbarrières op te heffen;
- het toezicht op risicokapitaalfondsen uit andere lidstaten te erkennen;

- groeibeurzen te stimuleren (zoals in Nederland Alternext);
- clusters van universiteiten en risicokapitaalfondsen te ondersteunen en samenwerking over de grenzen te bevorderen.

Proportionaliteit en subsidiariteit

De Commissie kondigt analyses aan die kunnen leiden tot regelgeving en vraagt de lidstaten om belemmeringen voor grensoverschrijdende fondsen weg te nemen en de mogelijkheid van grensoverschrijdende fondsen te stimuleren.
Het wegnemen van belemmeringen voor grensoverschrijdende risicokapitaalfondsen is een bevoegdheid van de Gemeenschap (Art. 95 van het EG verdrag). Een aantal van de mogelijke maatregelen ligt echter op fiscaal gebied, hetgeen een bevoegdheid van de lidstaten is.

Het bevorderen van grensoverschrijdende risicokapitaalfondsen draagt bij aan de economische groei van de EU. De subsidiariteit wordt dan ook als positief beoordeeld. De Commissie kondigt in deze mededeling analyses aan voor toekomstig EU beleid. Het is afwachten waar de Commissie in 2008 mee komt alvorens een proportionaliteitsoordeel kan worden gegeven. De mogelijkheid om op de korte termijn te komen tot wederzijdse erkenning kan Nederland steunen mits dit uitvoerbaar is en mits de maatschappelijk belangen gewaarborgd blijven.

De mededeling heeft geen directe financiële gevolgen aangezien de Commissie enkel analyses aankondigt. Het is afwachten waar zij in 2008 mee komt.

Het Nederlandse kabinet erkent het belang van grensoverschrijdende risicokapitaalfondsen voor innovatieve bedrijven. Voor landen met relatief kleine thuismarkten als Nederland is dit belang zelfs bovengemiddeld Fondsen specialiseren zich steeds meer in bepaalde technologieën. In kleinere landen, maar zelfs in een land als Duitsland is het aantal bedrijven dat in zo'n technologie actief is, veelal te klein voor een levensvatbaar fonds. Het stelt bedrijven beter in staat een financier te vinden met expertise op het terrein waar het bedrijf actief is, waardoor financiering sneller verstrekt zal worden.

Nederland is positief over een eventueel Europees kader om de juridische en fiscale belemmeringen t.a.v. grensoverschrijdend risicokapitaal aan te pakken. Wel dient uiteraard afgewogen te worden of de kosten van dergelijke maatregelen, incl. administratieve lasten, in relatie staan tot de voordelen die ze opleveren voor grensoverschrijdende fondsen. Nederland is voor wederzijdse erkenning op de korte termijn indien dit uitvoerbaar blijkt te zijn en essentiële maatschappelijke belangen afdoende zijn gewaarborgd. Nederland betwijfelt wel of zonder intensieve begeleiding van en ondersteuning door de Europese Commissie belangrijke voortgang op het gebied van wederzijdse erkenning geboekt kan worden (o.a. overeenstemming bereiken over kenmerken van risicokapitaalfondsen en gekwalificeerde investeerders, opheffen van fiscale en regelgevingbarrières en onderlinge erkenning van het toezicht op risicokapitaalfondsen). Nederland zal dit standpunt inbrengen in de onderhandelingen.

In Nederland is het reeds toegestaan dat pensioenfondsen en andere institutionele beleggers in risicokapitaal investeren. Hiervoor is in Nederland dus geen aanpassing van regelgeving noodzakelijk. Nederland ondersteunt de bevindingen van de Commissie op dit punt.

Nederland staat positief tegenover het stimuleren van groeibeurzen. Groeibeurzen zijn "beurzen" waarop aandelen in kleinere groeibedrijven worden verhandeld. Deze kennen lichtere regimes qua "corporate governance" en financië le rapportages omdat deze voor kleine bedrijven een te grote drempel vormen voor een notering op de "grote beurs"(zoals in Nederland Alternext).

Risicokapitaal speelt een cruciale rol bij de valorisatie van kennis bij clusters van universiteiten. Het belang van clustervorming en het bevorderen van samenwerking tussen clusters over de grenzen krijgt al aandacht in het Europese innovatiebeleid (CIP, KP7). Nederland herkent het belang van clustervorming voor het risicokapitaal en steunt de analyse van de Commissie hierin.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl