FNV KIEM

Zoektocht naar topkunst
De overheid wil haar beleid veranderen en alleen nog subsidie verstrekken aan topkunst. Maar wat is topkunst eigenlijk en wie bepaalt dat? Tijdens de drukbezochte themabijeenkomst 'Wat is topkunst'? probeerden kunstenaars een antwoord te vinden op deze vraag.

De zogenoemde meer voor minder regeling verschuift steeds meer geld naar de instellingen en weg van de kunstenaars. In Nederland zijn er ongeveer 15.000 (beroeps)kunstenaars. Allen streven zij naar kwaliteit in hun werk en dit kan niet zonder vallen en opstaan worden bereikt. Wie kunst wil maken moet risicos durven nemen, want kunst bedenk je niet vooraf, dat is iets wat gaandeweg in het proces ontstaat, net zoals de kwaliteit, sprak beeldend kunstenaar Nora Hooijer tijdens de bijeenkomst. En om dat proces te doorlopen moet een kunstenaar de tijd hebben om in een stuk te investeren en het geld voor materiaal en een werkplaats. Dat geld is een probleem voor kunstenaars in Nederland. Slecht een zeer beperkt percentage beroepskunstenaars kan rondkomen van de kunst alleen, de overgrote meerderheid heeft er een baan naast, een uitkering of komt simpelweg niet rond. Hoe dan nog tot kwaliteit te komen, laat staan tot topkunst.

Het fonds BKVB zou uitkomst moeten bieden. Kunstenaars kunnen een beroep doen op dit fonds, en een zeer klein gezelschap krijgt daadwerkelijk subsidie via het fonds. Zeker geen vetpot, maar wel een steun in de rug. Deze kleine groep gelukkigen dreigt met het nieuwe kunstbeleid van de overheid een verder uitstervend ras te worden. De overheid wil meer geld voor minder kunstenaars beschikbaar stellen. Dat betekent dat alleen de zogenoemde topkunstenaars nog subsidie ontvangen uit het fonds. Dit maakt experimenteren voor nog meer kunstenaar een financieel risico dat bijna niet te nemen is. En wanneer dit risico niet meer wordt genomen kun je er vanuit gaan dat kwalitatief hoogstaande kunst, zeg maar topkunst, verdwijnt uit Nederland, aldus Hooijer.

Topkunst stap te ver voor het Fonds
De term topkunstenaars schiet zelfs de voorzitter van het fonds BKVB, Lex ter Braak, in het verkeerde keelgat. Wij gaan als fonds niet mee in de meer voor minder gedachte van de overheid. Het gaat ons om het werk en dat wordt in veel verschillende vormen van kwaliteit aangeboden. Het gaat ons daarbij niet hoe professioneel de kunstenaar is, maar hoe bijzonder het werk is. Een commissie van kunstkenners bepaalt of iemand wel of niet in aanmerking komt voor een beurs. En succes in het verleden is daarbij geen garantie voor de toekomst. Ter Braak is het misschien niet eens met de houding van de overheid, concrete stappen om hiertegen in te gaan zijn er ook niet. De uitkomst is daarmee dat er weer minder geld is voor de kunstenaars in Nederland.

Zonder kunstenaars geen kunst
Blijft het hier dan bij? Als het aan Anne Berk (kunstrecensent) ligt niet. Zij kon het debat over het kunstbeleid dat in december in de kamer werd gehouden maar moeilijk aanhoren. Om de cultuur in Nederland te waarborgen wil men kantklossen gaan subsidiëren, het woord kunstenaar is tijdens het hele debat niet gevallen, zegt Berk. Berk vindt dat het tijd wordt dat de kunstenaars eens iets van zich laten horen. Daarom is zij samen met verschillende kunstenaars het platform Zonder kunstenaars geen kunst begonnen. FNV KIEM ondersteunt dit initiatief. Met een actie wil het platform meer geld voor meer individuele kunstenaars realiseren.

Wil jij ook de actie Zonder kunstenaars geen kunst steunen? Ga dan naar de website http://zonderkunstenaarsgeenkunst.wordpress.com en teken de petitie. Hier vind je ook alle informatie over de actie.
---