Gemeente Gilze en Rijen

Diftargezinnen kregen hun definitieve afrekening
'Tevreden, maar je moet er wel iets voor doen'

Net als ieder ander huishouden in de gemeente hebben ook de 'Diftargezinnen' onlangs hun definitieve afrekening van de afvalstoffenheffing gekregen. Viel het mee of tegen? Hoe is het hun in dit eerste Diftarjaar vergaan?

familie BoemaarsAd Boemaars uit Molenschot voorspelde het al in de Diftarkrant van december 2006. Hij dacht dat het ondanks de grootte van zijn gezin (hijzelf, zijn vrouw Yvonne en de kinderen Denise, Sabine, Lex en Roxalanne) financieel allemaal niet zo'n vaart zou lopen. En inderdaad de afrekening gaf een positief resultaat. Ze kregen op hun voorschot van grote grijze en grote groene container nog iets terug. Ad Boemaars: "Maar we zijn dan ook heel bewust - en dat hoor ik van meer mensen - met het scheiden van ons afval omgegaan. We zetten geen halfgevulde containers buiten en we maken maximaal gebruik van de knipkaart. Breng ik grof vuil weg, dan neem ik ook nog wat zakken mee. Op die manier heeft ook de grijze container niet iedere veertien dagen aan de straat gestaan." Hoe hij terugkijkt op dit jaar? "Ik heb geen problemen met dit systeem. En we hebben een goede afvalkalender, die duidelijk aangeeft wanneer alles wordt opgehaald."

Wim DiepstratenOok voor Wim Diepstraten uit Gilze - weduwnaar en de kinderen de deur uit - bracht de afrekening geen opzienbarend nieuws. Op zijn voorschot (kleine groene en kleine grijze container) krijgt hij veertig euro terug. "Wist ik eigenlijk al, want zet ik een container aan de straat dan teken ik dat op de afvalkalender aan." Minder tevreden is hij over de afrekening, als het over de vorm gaat. 'Beetje onduidelijk', vindt hij. Ook hij kijkt tevreden op dit eerste jaar terug: "Het bevalt goed wat mij betreft. Maar daar hoor je verschillende dingen over. Want heb je een flink huishouden dan loop je kans dat je flink moet bijbetalen."

Christ en Diny MaasOok bij Christ en Diny Maas uit Rijen viel de afrekening (kleine groene en grote grijze) niet tegen. Ook zij kregen geld terug. "Omdat we met zijn tweeën zijn, hebben we de containers heel wat keren niet aan de straat hoeven zetten. Maar ik ken grotere gezinnen en die betalen bij." Ook Diny en Christ zijn heel bewust met het scheiden van afval bezig. "Bladeren wegbrengen, plastic plat maken. Al doen we dat de ene keer consequenter dan de andere hoor. De groenbak gebruiken we in de winter zo weinig dat hij twee maanden zou kunnen blijven staan. Maar dan wordt hij weer zo zwaar dat je bang bent dat ze hem vanwege het gewicht laten staan. Dus dan gaat hij gewoon naar de straat." Hoe ze op het eerste jaar terugkijken? "Tevreden, maar je moet er wel iets voor doen en mee bezig blijven."