Voedingcentrum


Voordelen fruit eten groter dan risico op resten bestrijdingsmiddel


21 februari

Groente en fruit zijn veilig, ook al kunnen er wat resten van bestrijdingsmiddelen in zitten. De meetgegevens over bestrijdingsmiddelen in groente en fruit zijn door Milieudefensie, Natuur & Milieu en consumentenorganisatie Goede Waar & Co bij elkaar gezet. Het Voedingscentrum benadrukt dat de voordelen van het eten van fruit en groente vele malen groter zijn dan het mogelijk binnenkrijgen van resten van bestrijdingsmiddelen. Eet dus dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit.

Resten van bestrijdingsmiddelen moeten waar mogelijk worden vermeden. In het algemeen geldt dat groente en fruit steeds vaker voldoen aan de wettelijke norm voor bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Groente en fruit uit Nederland scoort daarbij het best. Deze zijn meestal minder vervuild dan groente en fruit uit andere EU-landen en zeker minder dan groente en fruit uit landen buiten de EU. De kans op te veel resten bestrijdingsmiddelen is het kleinst in biologische producten (herkenbaar aan de term 'biologisch' en/of het EKO-keurmerk).

Variëren
Groente en fruit zijn gezond: ze bevatten weinig calorieën en juist veel voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. Bovendien verkleint het eten van voldoende groente en fruit de kans op hart- en vaatziekten en een aantal vormen van kanker. Daarom adviseert het Voedingscentrum elke dag zeker twee ons groente en twee stuks fruit te eten en volop te variëren. In elke soort groente en fruit zitten namelijk weer andere combinaties van voedingsstoffen zitten. Bovendien beperkt variatie de kans op eventuele schadelijke gevolgen van een incidenteel verkeerd product.