Voedingcentrum
Voordelen fruit eten groter dan risico op resten bestrijdingsmiddel
21 februari
Groente en fruit zijn veilig, ook al kunnen er wat resten van
bestrijdingsmiddelen in zitten. De meetgegevens over
bestrijdingsmiddelen in groente en fruit zijn door Milieudefensie,
Natuur & Milieu en consumentenorganisatie Goede Waar & Co bij elkaar
gezet. Het Voedingscentrum benadrukt dat de voordelen van het eten van
fruit en groente vele malen groter zijn dan het mogelijk binnenkrijgen
van resten van bestrijdingsmiddelen. Eet dus dagelijks twee ons
groente en twee stuks fruit.
Resten van bestrijdingsmiddelen moeten waar mogelijk worden vermeden.
In het algemeen geldt dat groente en fruit steeds vaker voldoen aan de
wettelijke norm voor bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek
van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Groente en fruit uit
Nederland scoort daarbij het best. Deze zijn meestal minder vervuild
dan groente en fruit uit andere EU-landen en zeker minder dan groente
en fruit uit landen buiten de EU. De kans op te veel resten
bestrijdingsmiddelen is het kleinst in biologische producten
(herkenbaar aan de term 'biologisch' en/of het EKO-keurmerk).
Variëren
Groente en fruit zijn gezond: ze bevatten weinig calorieën en juist
veel voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. Bovendien
verkleint het eten van voldoende groente en fruit de kans op hart- en
vaatziekten en een aantal vormen van kanker. Daarom adviseert het
Voedingscentrum elke dag zeker twee ons groente en twee stuks fruit te
eten en volop te variëren. In elke soort groente en fruit zitten
namelijk weer andere combinaties van voedingsstoffen zitten. Bovendien
beperkt variatie de kans op eventuele schadelijke gevolgen van een
incidenteel verkeerd product.