Gemeente Dongen


"In Dongen doen we dingen samen"
Home - Sitemap - Gemeentegids __________ %title%

* Actueel

* Over de gemeente

* Digitaal loket

* Bestuur en politiek

* Wonen en leven

* Onderwijs, welzijn en zorg

* Plannen en projecten

* Werken en ondernemen

* Vrije tijd

* Service

Rapport Rekenkamercommissie over reïntegratie

Reïntegratiebeleid: met hart en ziel maar nauwelijks doelen

De Rekenkamercommissie Dongen heeft de effectiviteit van het reïntegratiebeleid van de gemeente Dongen onderzocht. De rekenkamercommissie is positief over het werk dat de ambtenaren verrichten en het feit dat de raad een actieve rol inneemt ten aanzien van reïntegratie. In haar rapport De Andere Kant concludeert zij echter dat de effectiviteit van het reïntegratiebeleid niet is vast te stellen. Reden hiervoor is dat er nauwelijks specifieke en meetbare doelen zijn gesteld.

In de uitvoering van het reïntegratiebeleid is veel aandacht voor de klant. Er worden geen standaardtrajecten ingezet, maar er wordt gezocht naar een passende methode om de klant zo snel mogelijk naar werk te leiden. Dit sluit aan op het door de raad gestelde doel dat er maatwerk moet worden geleverd binnen het reïntegratiebeleid. De houding van de raad is actief: hij wacht niet af, maar vraagt om informatie en vormt op basis daarvan een oordeel over de resultaten van het beleid. Aan expliciete kaders voor het reïntegratiebeleid ontbreekt het nog in de gemeente Dongen; casemanagers worden vanuit beleid nauwelijks aangestuurd. Het is nu aan de raad om deze kaders te stellen en een actieve controle daarop uit te voeren.

Herijking reïntegratiebeleid
Het college van B & W heeft het rapport positief ontvangen en stemt, met enkele nuanceringen, in met de feiten zoals die door de Rekenkamercommissie zijn geconstateerd. Het ziet een aantal aanbevelingen van de Rekenkamercommissie als een belangrijke volgende stap en als een aanzet tot herijking van het reïntegratiebeleid.

Subjectief en objectief
De Rekenkamercommissie heeft gekozen dit onderwerp op twee manieren te belichten; inzicht geven in de subjectieve menselijke kant van het beleid enerzijds en een objectieve systematische analyse van de effectiviteit van het beleid anderzijds. In het ene deel wordt de reïntegratiepraktijk in de gemeente Dongen vanuit het perspectief van de cliënt benaderd. Er worden drie typen geïntroduceerd die over hun leven en hun ervaringen vertellen als cliënt van de sociale dienst Dongen. Het andere, wetenschappelijke deel gaat in op de doelmatigheid van het reïntegratiebeleid en geeft antwoord op de vraag of de raad er in slaagt zijn kaderstellende en controlerende taak op dit beleidsterrein te vervullen. De Rekenkamercommisssie Dongen probeert met deze unieke onderzoeksaanpak gemeenteraden en rekenkamercommissies te inspireren om dit beleidsterrein anders te benaderen.

Informatieavond 28 februari
Op donderdag 28 februari om 20.00 uur wordt het rapport van de Rekenkamercommissie aan de gemeenteraad van Dongen aangeboden en toegelicht. De avond zal geheel in het teken staan van het reïntegratiebeleid van de gemeente Dongen. Wij nodigen u van harte uit op deze thema-avond aanwezig te zijn. De avond start met een introductiefilm gebaseerd op de verhalen van drie cliënten van de sociale dienst Dongen.

De Rekenkamercommissie
De Rekenkamercommissie Dongen is op 1 januari 2006 opgericht. Het doel van de Rekenkamercommissie is om door middel van beleidsevaluaties en doelmatigheidsonderzoeken een bijdrage te leveren aan de doeltreffendheid van het beoogde beleid, evenals de doelmatige voorbereiding en uitvoering ervan. De leden zijn: mr. P.J. (Paul) de Ridder, drs. C.E.J.M. (Coen) Cransveld MBA en drs. H. (Huub) Tilburgs. Dit rapport is het vierde rapport van de Rekenkamercommissie.

Rapport downloaden
U kunt het rapport De andere kant hier downloaden.