Provincie Flevoland



Jaarverslag Provinciaal Platform Arbeidsmarkt 2007

Focus 2008: sociale innovatie en stages

Het jaarverslag van het Provinciaal Platform Arbeidsmarkt (PPA) Flevoland verschijnt deze week. Het PPA is een Flevolands netwerk van verschillende overheidspartijen die actief zijn op het gebied van arbeidsmarkt, waaraan ook de werkgevers- en werknemersorganisaties deelnemen. In 2007 is een aantal betekenisvolle arbeidsmarktprojecten van de grond gekomen, waaraan zo'n 1300 Flevolanders hebben deelgenomen of nog kunnen deelnemen. In 2008 komt de focus van het PPA meer te liggen op stages en sociale innovatie.

In 2007 is de werkloosheid in Flevoland met bijna 3000 personen gedaald. Dit is een prachtig aantal, waaraan het PPA een steentje heeft bijgedragen. Andries Greiner, gedeputeerde en voorzitter van het PPA: ` Maar het is natuurlijk belangrijk dat werkenden ook aan het werk blijven en plezier hebben in hun werk. Daarom moeten we veel energie gaan steken in de opleiding en competentieontwikkeling van onze beroepsbevolking. Dit gaat vaak het beste in een combinatie van leren en werken.' Het thema sociale innovatie haakt hierop in. Innovatiesuccessen worden voor een groot deel bepaald door vernieuwingen op het gebied van producten en diensten. Sociale innovatie heeft tot doel het verhogen van de bedrijfsprestaties en de maximale ontplooiing van talent. Het PPA gaat zich in 2008 sterk maken voor de ontwikkeling van dit gebied. Een ander probleem waar het PPA zich in 2008 extra voor gaat inzetten zijn de stages. In 2007 is een nota opgesteld waarvoor breed draagvlak is. De nota wordt binnenkort aangeboden aan provinciale Staten.

Wat is er bereikt in 2007?

Het afgelopen jaar zijn dankzij het PPA diverse projecten van start gegaan. Bijvoorbeeld de Startersdesk. Dit is een laagdrempelige informatievoorziening voor werkzoekenden die overwegen een eigen bedrijf te starten. De Startersdesk is eerst een half jaar met succes als proef uitgevoerd en in 2007 structureel gemaakt.

De website www.kiesjeberoep.nl is uitgebreid met 75 films uit Almere, Lelystad en Urk. Deze website laat zien wat voor werk Flevolandse bedrijven te bieden hebben en wordt gebruikt voor
beroepskeuzevoorlichting.

Flevotalent leren en werken is een samenwerkingsproject van 20 partijen met als doel het opleidingsniveau van de Flevolandse beroepsbevolking te verhogen. De doelen voor 2007, het organiseren van 200 leerwerktrajecten, 150 EVC-trajecten (Erkenning van verworven competenties) en het opzetten van een informatieloket voor werkgevers, zijn -ondanks de verlate start- bijna gehaald.

Flevotalent junior is een project dat voortijdig schoolverlaters begeleidt naar een leerbaan of terugkeer naar een (beroeps)opleiding. Tot eind 2007 hebben bijna 300 jongeren hier gebruik van gemaakt. De doelstelling van 400 jongeren zal in 2008 dus ruimschoots worden gehaald.

In het Parapluproject Flevoland kunnen 80 werkloze 45-plussers, vluchtelingen en herintreedsters zich oriënteren op een nieuwe loopbaan en de mogelijkheden in de technische sector. Na afloop worden zij bemiddeld naar een baan of scholingstraject. Het project is eind 2007 gestart en loopt tot juli 2008.

Download
Pdf
Jaarverslag PPA 2007
Size : 787.6K bytes Modified : 21 February 2008, 13:24