PvdA Rotterdam


PvdA: Taalschool goed initiatief

Do 21 Feb 2008 - Redactie
PvdA: Taalschool goed initiatief

Çelik pleit voor financiële steun door gemeente

Rotterdamse kinderen zouden na schooltijd de kans moeten krijgen een vreemde taal te leren, bijvoorbeeld Chinees en Hindi. Dat vinden de vrijwilligers van de Rotterdamse taalschool die bij de gemeente aankloppen voor financiële steun. PvdA-raadslid Metin Çelik steunt dit initiatief, De taalschool past bij de bredeschool-gedachte en is in lijn is met het beleid van de overheid om activiteiten buiten schooltijd te stimuleren. Wij zien dit initiatief niet als een bedreiging, maar als een káns om kinderen buiten schooltijd andere mogelijkheden te bieden. Net zoals dat nu al gebeurd met bijvoorbeeld sport en kunst, aldus Çelik.

Çelik benadrukt dat de taalschoool in geen enkel geval in relatie gebracht kan en mag worden met het afgeschafte OALT.* De taalschool is een particulier initiatief. Çelik vervolgt: Wij willen niet de kinderen of de lessen subsidiëren, maar de docenten die de lessen geven. Niet structureel, maar met een incidentele bijdrage. We willen dat de docenten de mogelijkheid krijgen om hun kennis en vaardigheden te vergroten zodat ze de kinderen -buiten schooltijd!- goed les kunnen geven.

De Rotterdamse taalschool is bedoeld voor alle kinderen, allochtoon en autochtoon. Het lesaanbod van de taalschool is bedoeld als onderdeel van de brede scholen. Het geld van de gemeente - gevraagd wordt om een bedrag van 80.000 euro - is bedoeld om de deskundigheid van de docenten op pijl te houden.
Wij steunen brede schoolactiviteiten, en dit is een mooie invulling daarvan. Buíten schooltijd de schoolruimten gebruiken voor allerlei activiteiten; naaicursussen, sportactiviteiten muzieklessen etc. Wij vinden taallessen daar goed in passen. Niet ieder kind wil sporten. Er zijn ook kinderen die graag andere talen willen leren. En voor de internationale havenstad die Rotterdam is, is talenkennis ook nog eens van groot economisch belang.

De PvdA is bereidt dit initiatief van de taalschool te steunen: voorwaarde is wel dat de taalschool n goed plan voor de komende 3 jaar op tafel legt, waarin zij laten zien dat het geld van de gemeente goed besteed kan worden. Het plan moet ons ervan overtuigen dat er goede docenten klaar staan die in 3 jaar tijd opgeleid kunnen worden, die er aan toe zijn om deze scholing te krijgen.

Op initiatief van PvdAer Metin Çelik boog de commissie Onderwijs zich gisteren over de kwestie. De wethouder ziet niet veel in het initiatief en ook de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam was kritisch. Çelik overweegt verdere stappen om ervoor te zorgen dat de taalschool toch financiële steun krijgt van de gemeente.


* Er zit geen enkele overeenkomst tussen OALT en de taalschool, OALT was binnen schooltijd en gesubsidieerd door de overheid. De PvdA wil voor de taalschool een tijdelijke financiële steun om de docenten te mogelijkheid te geven zich te scholen. Als ouders onderwijs in de eigen taal en cultuur willen voor hun kinderen moet dat in eigen tijd en met eigen middelen, vind de PvdA.