Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Februari

* | Auck Peanstra wint Rink van der Veldeprijs

Auck Peanstra wint Rink van der Veldeprijs

De Friese schrijfster Auck Peanstra uit Beetgumermolen heeft met haar boek 'Sitebuorren myn eigen paradys' de Rink van der Veldeprijs 2008 gewonnen.

Auck Peanstra wint Rink van der Velde prijs De prijs, bestaande uit een beeldje van Anne Woudwijk en een cheque van EUR 1.250 ontving zij uit handen van mevrouw Mineke van der Velde, de weduwe van Rink van der Velde, en Fred Veenstra, wethouder cultuur.

De tweejaarlijkse Rink van der Veldeprijs, ingesteld door de gemeente Smallingerland samen met de Friese Pers Boekerij bv, werd gisteren, 20 februari 2008, voor de derde keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers de nagedachtenis aan Rink van der Velde levend houden en diens betekenis voor het Friestalig proza onderstrepen. De prijs is dan ook bestemd voor de auteur die - in navolging van Rink van der Velde - het Friese proza toegankelijk maakt voor een breed publiek. De beoordeling van in aanmerking komend werk vindt plaats door een onafhankelijke, deskundige jury. In de jury zaten dit jaar Jannie van der Kloet, juryvoorzitter, Immy Tappers en Miranda van Kralingen.

Auck Peanstra is een zeer succesvolle en bekende auteur. Zij heeft 19 kinderboeken op haar naam staan (enkele met co-auteurs) en twee boeken voor volwassenen, 'Elske din datter' en het nu bekroonde boek 'Sitebuorren myn eigen paradys'. Auck Peanstra komt van Sitebuorren, een buurtschap bij Grou, waar haar ouders een boerderij hadden. In 1952 kreeg haar moeder daar een stagiaire voor zes weken in de huishouding, Bertha Groot Obbink. Enkele jaren geleden kwamen de brieven boven water die Aucks moeder aan Bertha had geschreven. Die brieven geven een beeld van het leven op de boerderij. Met deze brieven als uitgangspunt is het boek geschreven, waarin Auck haar eigen herinneringen aan het leven op Sitebuorren verwerkt.