Gemeente Ede

nummer 034 / Ede, 19 februari 2008

Nieuw speelruimteplan

Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw speelruimteplan vastgesteld. Dit plan vormt de basis voor een eerlijke verdeling van de speelplekken over de gemeente. Ook wordt in het plan de veiligheid van de speelplekken geregeld.

Kinderaantallen
In het plan worden de recente kinderenaantallen per buurt aangehouden voor een goede verdeling van de speelplekken. Als norm geldt een speelplek voor ongeveer 50 kinderen. Voor een trapveld of andere voorziening wordt uitgegaan van ongeveer 150 jongeren. Bij de verdeling van speelplekken wordt straks echter ook gekeken naar andere zaken, zoals de ontwikkeling van de kinderaantallen, de omgeving en de mate van participatie door bewoners. Ook kan soms een beroep gedaan worden op een school in de buurt, als er verder geen ruimte beschikbaar is voor een speelplek. Aan de school wordt dan gevraagd om mee te werken aan een vrij toegankelijke speelplaats op het schoolterrein. Op plaatsen waar minder kinderen zijn gaan wonen, worden de oude toestellen niet meer vervangen. Op deze manier slinkt de speelplek geleidelijk en verdwijnt op den duur in zijn geheel.

Richtijn
In het speelruimteplan wordt ook gestreefd naar het opvolgen van de richtlijn van het ministerie van VROM. De minister van VROM heeft de gemeenten namelijk verzocht om voldoende ruimte voor kinderen te reserveren bij de inrichting van nieuwe gebieden. Als richtgetal wordt gevraagd om 3% van het bebouwde gebied voor speeldoeleinden te reserveren. Daarbij gaat het om echte speelplekken, maar ook om andere plekken waar gespeeld kan en mag worden, zoals grasvelden.

2003
Momenteel zijn in de gemeente Ede 164 speelplekken en 72 voorzieningen voor de iets oudere groep, zoals trapvelden, skatevoorzieningen en speelkooien. Het nieuwe speelruimteplan vervangt het plan uit 2003.
---