Nieuw-Vlaamse Alliantie


Stop Franstalige bemoeizucht in Vlaamse Rand (21/02/08)

Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) verheugt zich over de vernietiging door de Raad van State van een aantal besluiten van de Franse gemeenschapsregering en van het College van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). De Franstaligen moeten ophouden met hun bemoeizucht in de Vlaamse Rand en respect leren opbrengen voor het territorialiteitsbeginsel. Ik ben blij dat de Raad van State de Franstaligen hier nogmaals duidelijk op wijst, aldus Mark Demesmaeker.

De besluiten van de Franse gemeenschapsregering waren erop gericht om twee Franstalige vzws te subsidiëren die actief zijn in de Vlaamse Rand, namelijk de Association intercommunale culturelle de Bruxelles (AICB) en het Centre de rayonnement de la Culture française (CRCF). Het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) van 2002 handelde over de oprichting en de samenstelling van de Conseil consultatif des francophones des communes de la périphérie bruxelloise, een adviesraad voor Franstaligen uit de randgemeenten.

De verzoekschriften aan de Raad van State voor de vernietiging van deze besluiten waren ingediend door de Vlaamse regering. Mark Demesmaeker: Een pluim voor de Vlaamse Regering, die nogmaals bewijst dat ze een alert Vlaams randbeleid voert en de verdere verfransing van de Vlaamse randgemeenten tracht tegen te gaan.

Auteur:
Mark Demesmaeker
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be