CDA

21 februari 2008 - Persbericht -

EP vraagt Voorjaarstop Lissabonstrategie voort te zetten

De 'Lissabonstrategie' die tegen 2010 Europa de meest competititieve economie ter wereld wil maken is geen doel op zich, maar moet leiden naar economische groei en werkgelegenheid.

"De Lissabonstrategie heeft in de EU 6 miljoen banen geschapen," aldus CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (regionaal beleid). Het Europees Parlement gaf op 20 februari zijn speerpunten op voor de staats- en regeringsleiders op de Voorjaarstop volgende maand in Brussel :


- vergelijkbare parameters in alle lidstaten om de efficiëntie van de 'Lissabon'- maatregelen te meten ;

- de interne markt sneller voltooien;

- nog méér accent op onderwijs en opleiding leggen.

Ook moet de rol van lokale en regionale besturen worden vergroot. Van alle publieke investeringen voor de Lissabon-doelstellingen wordt meer dan 66% door het lokale of regionale niveau opgebracht. Van Nistelrooij stelt vast dat we hieraan sinds 2007 een majeure impuls zijn gaan geven. Nu wordt ook 75% van de EU-Structuurfondsen voor regionale ontwikkeling ook effectief aan de Lissabonstrategie besteed. Van Nistelrooij : "We moeten van fysieke infrastructuur naar kennisinfrastructuur gaan."

Donderdag 21 februari geeft het Parlement ook zijn steun aan het Vierde Cohesierapport. Van Nistelrooij wijst op het belang van de Territoriale Cohesie, één van de beginselen van het EU - regionaal ontwikkelingsbeleid. Dit beleid investeert tot 2013 340 miljard Euro in de Europese regio's en de kenniseconomie. Dit vraagt ook goede marktvoorwaarden. Een ander kernpunt is dat de verdeling van regionale fondsen transparanter moet worden, net zoals bij de Europese landbouwsubsidies.