CDA

Blanksma: Strengere regels voor kopen op afbetaling

CDA Kamerlid Elly Blanksma heeft minister Bos en staatssecretaris Aboutaleb gevraagd om de regels voor kopen op afbetaling aan te scherpen.

Ook is er volgens haar een onderzoek nodig om de omvang van de problematiek in kaart te brengen van mensen die steeds dieper in de schulden komen door een opeenstapeling van aankopen op afbetaling.

Blanksma reageerde hiermee op het tv-programma Zembla van afgelopen weekend. Zembla stelde dat mensen die kopen op afbetaling nu geen enkele informatie krijgen over de rente en risico's die de lening met zich meebrengt. âMensen hebben soms niet eens door dat ze hiermee een lening aangaan, en dat ze daar dus flinke percentages rente op betalenâ, aldus de CDAâster. Ze maakt zich bovendien zorgen over de wachtlijsten die bestaan voor schuldhulpverlening. âDe gemiddelde wachttijd bij gemeenten is op dit moment zoân anderhalf jaar. In die tijd kunnen mensen nóg verder afglijden in hun schulden.â

Tot en met 2009 wordt circa 60 miljoen euro uitgetrokken om de wachtlijsten voor schuldhulpverlening weg te werken. Blanksma: âDat komt nog eens bovenop het extra geld dat gemeenten krijgen voor armoedebestrijding. Maar dit extra geld wordt gestort in het algemene gemeentefonds. Hoe controleren we nu dat dit geld niet opgaat aan nieuwe lantaarnpalen en dat de lijsten niet nog verder oplopen?â. Ook hierover wil ze graag garanties van de twee bewindspersonen.
---