Provincie Flevoland



Almere College wint Flevolandse voorronde Op weg naar het lagerhuis

Het Almere College uit Dronten heeft donderdag 21 februari de Flevolandse voorronde van de debatwedstrijd `Op weg naar Het Lagerhuis' gewonnen. In de spannende finale nam het Almere College het op tegen het Zuyderzee College uit Emmeloord, die eindigde als tweede.

De stellingen waarover de scholieren in de drie finaledebatten discussieerden, gingen over het recht van levenslang veroordeelden op euthanasie, millenniumdoelen als de beste manier om de wereld te helpen, en dat jongeren de mogelijkheden die de provinciale en lokale politiek bieden, beter moeten gebruiken.

Gedeputeerde John Bos trad op als juryvoorzitter:"Het was voor de jury niet gemakkelijk;alledrie de debatten lagen dicht bij elkaar.' Het Almere College gaat door naar de landelijke achtste finales die op 18 maart plaatsvinden. Als de Flevolandse winnaar ook bij de uiteindelijke finale op 30 mei als eerste uit de bus komt, dan mag de school naar het echte Lagerhuis in Londen. Een tweede plaats in de landelijke finale levert een bezoek aan politiek Den Haag op.

Zes teams van middelbare scholieren in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar (Zuyderzee College en Emelwerda Collega, beide uit Emmeloord; Oostvaarders College, Helen Parkhurst en Baken Park Lyceum, alledrie uit Almere en het Almere College uit Dronten) hebben aan de hand van stellingen de strijd met elkaar aangebonden. Door deel te nemen aan `Op weg naar Het Lagerhuis' vormen jongeren zich een mening over maatschappelijke onderwerpen en leren ze hun standpunt in het openbaar te verdedigen. Meer informatie over `Op weg naar Het Lagerhuis' is te vinden op: www.opwegnaarhetlagerhuis.vara.nl.

Nationaal Jeugddebat

Parallel aan het Lagerhuisdebat vond de Flevolandse voorronde plaats van het Nationaal Jeugddebat. Doel was om de kloof tussen politiek en jongeren te verkleinen. Hiertoe gingen zo'n vijftig jongeren van het VMBO, HAVO en VWO in discussie met provinciale politici. Twaalf jongeren mogen door naar het Nationaal Jeugddebat dat in oktober plaatsvindt in de Tweede Kamer. Ook hier vervulde gedeputeerde John Bos de rol van juryvoorzitter. Zie voor meer informatie
www.jeugddebat.nl en www.jeugdraad.nl.