Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 21 februari

Fryslân, 21-02-2008 o Politieberichten van woensdag 20 februari 07.00 uur t/m donderdag 21 februari 07.00 uur.

Gorredijk: gewapende overval op juwelier
De politie stelt een onderzoek in naar een gewapende overval op een juwelier aan de Hoofdstraat. Woensdagochtend 20 februari tussen halftien en kwart voor tien stapten twee gemaskerde mannen de winkel binnen. Ze bedreigden de juwelier en zijn medewerkster met vuurwapens en bonden ze vast. Met een klein geldbedrag uit de kassa en muntgeldrollen en wat oud goud uit de kluis zijn ze via de achterzijde vertrokken. De daders zijn in de richting van de parkeerplaats aan de Schoolstraat bij de Aldi gelopen. Vanaf dat moment ontbreekt elk spoor. Door de juwelier werd daarna de politie gewaarschuwd, die direct de uitvalswegen van Gorredijk in de gaten hield.
Door de politie wordt momenteel een tactisch en technisch onderzoek in de winkel ingesteld. Getuigen die in de omgeving werkten of anderszins aanwezig waren, worden gehoord. Ook zal een buurtonderzoek worden ingesteld. De juwelier en zijn medewerkster zijn zeer aangeslagen door hetgeen hen is overkomen maar hebben voor zover bekend geen fysiek letsel opgelopen. Door de politie is voor hen ondersteuning door Bureau Slachtofferhulp aangeboden.
De politie komt graag in contact met iedereen die iets heeft gezien van de overval of van verdachte personen die zijn weggelopen naar de Schoolstraat. Mogelijk heeft iemand onbekenden in een auto zien stappen. Weet u iets of heeft u iets gezien, neemt u dan contact op met de politie Fryslân, 0900 8844.

Lemmer: zelfde man tweemaal aangehouden
De politie heeft zowel maandagmiddag als dinsdagochtend een 27-jarige inwoner van Rutten aangehouden. De man gedroeg zich maandag op de Korte Streek agressief tegen winkelend publiek. Hierop is de man aangehouden. Een dag later vernielde de man de spiegel van een auto en hij sloeg op ramen van woningen in de Zuiderzeestraat. De man gedroeg zich recalcitrant. Na de aanhouding verzette hij zich hevig en beledigde hij de agenten. Hij is aangehouden voor vernieling, belediging en bedreiging. Na het opmaken van proces-verbaal is de man overgedragen aan de hulpverlening. De man heeft het afgelopen jaar al driemaal een verblijfsverbod ontvangen voor het centrum van Lemmer van de burgemeester van Lemsterland.

Vlieland: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling De politie heeft maandag 18 februari een 23-jarige inwoonster en een 20-jarige inwoner van Vlieland aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Het duo had in de vroege ochtend van zaterdag 16 februari in het dorp meerdere vernielingen gepleegd. Zo werden diverse ruiten van de drumbandschuur en de Nuon centrale ingeslagen. In de Betzy Akerslootglop, de Boereglop en op de Willem de Vlamingweg werden bloempotten, tuinmeubilair en beplanting vernield. Ook drong het duo een hotel aan de Dorpsstraat binnen om daar vervolgens een aantal vernielingen te plegen. Tevens werd er een brandblusser gestolen uit het hotel. Na onderzoek konden de twee verdachten op maandag worden aangehouden. Het duo werd met een politieboot overgebracht naar de vaste wal. Eenmaal aangekomen op het politiebureau bekenden de twee al snel. Na het opmaken van een proces-verbaal mochten de twee het bureau verlaten.

Rinsumageest: rijbewijzen ingevorderd
De politie heeft maandagmiddag het (brommer) rijbewijs ingevorderd van een 16-jarige bromfietser uit Rinsumageest. De snelheid van de brommer werd gecontroleerd op de Klaarkampsterweg. Ter plaatse is 40 km/u toegestaan; er werd 88 km/u geconstateerd. Hierop is de jongen staande gehouden en het rijbewijs ingevorderd. Van een 42-jarige automobilist is eveneens het rijbewijs ingevorderd. Op de Klaarkamsterweg, op het gedeelte waar 60 is toegestaan, werd 114 km/u geconstateerd. Hierop is het rijbewijs van de inwoner van Burdaard ingevorderd.
Ook een 37-jarige bestuurder van een personenauto uit Sexbierum raakte zijn rijbewijs kwijt. Hij reed op de Roodschuursterlaan in Hallum ongeveer 155 km/u.
Tegen alle bestuurders wordt ook proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de Orionweg. De inbraak is gepleegd in de nacht van dinsdag op woensdag. Het pand wordt op dit moment verbouwd door diverse bouwbedrijven. In het pand zijn diverse vernielingen gepleegd. Zo zijn enkele ramen vernield, schroeven, spijkers en emmers met lijn op de grond gegooid. Ook zijn diverse goederen, zoals een waterkoker en een decoupeerzaag, gestolen. De schade wordt geschat op ruim 20.000 euro. Aangifte is, namens een bouwbedrijf, gedaan door een 47-jarige inwoner van Harlingen.

Harlingen: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de
Waddenpromenade. De inbraak is dinsdagavond gepleegd. Men kwam binnen door een ruit in te slaan. In de omgeving van de winkel werd de lege kassalade gevonden. Gestolen is een geldbedrag. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Aangifte is gedaan door een 32-jarige inwoner van Harlingen.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na veroorzaken aanrijding De politie heeft woensdagmiddag in de Borniastraat het rijbewijs van een 86-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. De bestuurder trapte in plaats van de rem het gaspedaal in. Via een heg belandde de man met zijn voertuig op een parkeerterrein. Hij raakte vier autos, waarvan er een aantal beschadigd raakte. De politie heeft het rijbewijs van de Leeuwarder ingevorderd.

Dokkum: veel schade bij schoorsteenbrand
De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een brand in een woning aan de Einekoer. Er was brand ontstaan in het
schoorsteenkanaal. De brandweer wist het vuur onder controle te krijgen maar moest daarbij wel de schoorsteenmantel en een deel van het plafond verwijderen. Er ontstond veel rook- en waterschade. Ook bleek de elektriciteitskabel te zijn doorgebrand. De bewoner, een 51-jarige man, was alleen thuis en ontdekte de brand.

Bolsward: man onder invloed veroorzaakt aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een 80-jarige man uit Witmarsum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Omstreeks 16.30 uur reed de man met zijn auto achteruit een parkeervak op de Nieuwmarkt uit. Juist op dat moment passeerde een bromfiets, bestuurd door een 25-jarige vrouw uit Bolsward. Een aanrijding was het gevolg. De man gaf een valse naam en een verkeerd kenteken op. Getuigen roken dat de adem van de man riekte naar alcohol en noteerden goede kenteken. Omstreeks 17.30 uur troffen politiemensen de auto aan op de Ald Rij in Witmarsum. De bestuurder voldeed aan het signalement. Hij werd meegenomen aar het bureau. Daar kon hij geen goede ademtest afleggen. Daarom is een bloedproef afgenomen om het alcoholpercentage vast te stellen. De verdachte kreeg een rijverbod van twaalf uur en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: diefstal auto tijdens proefrit
De politie is op zoek naar een man en een vrouw die woensdagavond een auto na een proefrit niet terugbrachten. Omstreeks 21.15 uur kwamen de twee bij een 47-jarige man uit Leeuwarden aan de deur in verband met een bestelauto die hij te koop had. Na een bezichtiging wilden de man en de vrouw een proefrit maken. Ze kwamen niet meer met de auto terug. Het betreft een Opel Combo, kenteken VS-XV-05. De Leeuwarder deed aangifte van verduistering.

Dokkum: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Diepswal. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het openbreken van een deur. Uit het pand is een geldbedrag gestolen. Een 38-jarige man uit Dokkum deed aangifte.

Leeuwarden: man beroofd van portemonnee
De politie is op zoek naar de daders van de beroving van een man op de Reigerstraat. Omstreeks 02.30 uur pakten twee mannen de portemonnee van het slachtoffer (geen personalia bekend) uit de achterzak van zijn broek en liepen weg. Het slachtoffer ging er direct achteraan, waarop hij enkele klappen van de overvallers kreeg. De portemonnee werd later die nacht teruggevonden op de Reigerstraat. Het geld, zon 300,-, was er uit.

Heerenveen: inbrekers vluchten door ruit
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Kastanjelaan. Woensdagnacht rond 05.15 uur werd de bewoner, een 50-jarige man, wakker door het geblaf van de hond. Toen hij naar beneden ging, zag hij twee mannen in de woning staan. Een van hen pakte een stoel en gooide die door de achterruit. Daarna sprongen beide inbrekers door de vernielde ruit naar buiten. Er zijn in ieder geval een laptop, een gsm en een navigatiesysteem gestolen.