Provincie Drenthe


Start impuls wijk- en buurtvernieuwing

De provincie Drenthe gaat een impuls geven aan wijk- en buurtvernieuwing. Hiervoor zijn een drietal wijken geselecteerd waarvan twee in een stedelijke en één in een plattelandsgemeente. In Nieuw-Buinen in Borger-Odoorn, Binnenvree in Coevorden en de Oranjebuurt in Hoogeveen worden in samenwerking met bewoners en andere partijen pilotprojecten gestart om de kwaliteit van de leefomgeving aan te pakken. Vanmorgen is in buurt- en speeltuinvereniging `de Binnenvree¿ te Coevorden door gedeputeerde Anneke Haarsma het startschot gegeven voor deze projecten. De provincie Drenthe draagt
300.000 euro bij.

De wijken en buurten zijn geselecteerd op basis van de mogelijkheden om aan te sluiten bij startende of bestaande initiatieven. Drentse gemeenten zijn gevraagd om wijken en buurten voor te dragen waar samen met bewoners en andere partijen een impuls aan een wijk of buurt kan worden gegeven.

Coevorden

De gemeente Coevorden en Domesta gaan samen aan de slag om de wijk Binnenvree-Zuid in Coevorden in de komende jaren ingrijpend te vernieuwen. Met de gezamenlijke aanpak geven gemeente en Domesta de wijk in sociale, economische en ruimtelijke zin een kwaliteitsimpuls. Domesta zal zowel de verbetering van de gebouwde opstallen als de herinrichting van de openbare ruimte verzorgen. De gemeente zal hierbij een regierol innemen en randvoorwaarden en programma van eisen vooraf stellen.

Hoogeveen

In Hoogeveen is in centrum-Oost een begin met wijkvernieuwing in de Verzetsbuurt gemaakt. Hiervoor is met verschillende partijen en bewoners een plan van aanpak voorbereid. Met de impuls wordt deze aanpak verbreed naar de aangrenzende Oranjebuurt. De belangrijkste doelstellingen zijn verbeteren van buurtbinding door participatie van bewoners en verbetering van de sociale samenhang.

Borger-Odoorn

Het dorp Nieuw-Buinen is een hoofdkern (5030 inwoners) in de gemeente Borger-Odoorn. Het is een veenkoloniaal dorp in een plattelandsomgeving (met een nieuwbouwwijk waarin de van

oudsher kenmerkende lintbebouwing is losgelaten). Voor een deel van het dorp is een vernieuwing van de sociaal maatschappelijke en fysieke infrastructuur wenselijk. Bij de aanpak is eerst gekozen voor een versterking van de sociale infrastructuur. Er wordt een MFA en een brede school gestart. Opbouwwerk, buurtgerichte sociale activering en een intensief zorgaanbod in huishoudens worden voorbereid. De sociale maatregelen en de op langere termijn geplande fysieke verbeteringen vinden plaats vanuit een samenwerkingsverband van gemeente en woningbouwcorporatie Wooncom.

Leefbaarheid vergroten

Het doel van de impuls is om de leefbaarheid van deze buurten en wijken te vergroten en om kennis en ervaringen te vertalen naar een aanpak die past bij Drenthe. In de wijken en buurten wordt in de komende periode een actieprogramma opgesteld. In een brede aanpak wordt samen met bewoners en verschillende partijen en instanties, zoals gemeenten, welzijnsinstellingen, woningbouwcorporaties, politie, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en verenigingen de kwaliteit van wijken en buurten verbeterd.

De pilotprojecten hebben een looptijd van 2,5 jaar. Gedurende de looptijd van de pilots wordt een beschrijving gemaakt van het proces in de buurten en wijken. Dit levert een stappenplan op met ervaringen in de drie wijken en buurten. Het stappenplan is een handreiking om de ervaringen ook in te zetten in andere wijken en buurten in Drenthe.