Gemeente Het Bildt


Gemeente het Bildt zet trend op woningbouwmarkt


20-02-2008 10:56

Het Bildt bouwt ruim vijftig woningen in één keer

Aan de noordkant van St.-Annaparochie worden dit jaar in één keer 57 nieuwe woningen gebouwd. Het gaat om vrijstaande en twee onder één kapwoningen op kavels tussen de 250m2 en 800m2. De prijzen liggen tussen de EUR 225.000 en EUR 450.000.

Tegenwoordig worden woningen in plattelandsgemeenten meestal pas gebouwd, als ze op papier verkocht zijn. In de gemeente het Bildt wordt deze trend doorbroken. Het college vindt het namelijk belangrijk dat er doorstroom is op de woningmarkt en heeft er daarom bij de ontwikkelaar op aangedrongen de hele wijk versneld af te bouwen. Inwoners van het Bildt, die deze woningen kopen, kunnen ruimte maken voor anderen, bijvoorbeeld starters. De gemeenteraad komt hiermee tegemoet aan haar huisvestingszorg voor alle doelgroepen. Daarnaast verwacht de gemeente ook kopers van buiten het Bildt.

Wethouder Nel Haarsma: "Woningbouw en doorstroom in St.-Annaparochie is belangrijk. Het dorp St.-Annaparochie vervult met zijn ongeveer
5000 inwoners een regiofunctie. Er zijn hier talrijke voorzieningen en er is relatief veel bedrijvigheid. We hebben de verantwoordelijkheid het dorp te ontwikkelen. We willen Nije Kamers dan ook graag snel woonrijp hebben. We denken dat dat een andere aanpak vereist. De markt is veranderd. Tot voor kort verkocht men veel woningen van papier. Maar de druk op de woningmarkt neemt af en kopers willen tegenwoordig weer zien wat ze kopen en weten waar ze komen te wonen. Als de woningen er één keer staan, verkopen ze sneller. Dit is een wat commerciëlere insteek, dan we gewend zijn. De ontwikkelaar zal dan ook een modelwoning laten inrichten door Bildtse bedrijven."

Het totaal aantal woningen in de wijk Nije Kamers 3 is 86. 72 daarvan liggen in het deel dat nu in ontwikkeling is. De woningen liggen op ruime kavels en zijn omgeven door veel water en groen. De wijk Nije Kamers vertoont veel variatie in bouwvormen, heeft een jaren dertig uitstraling en is erg ruimtelijk aangelegd, zoals goed past in het open en weidse Bildtse landschap.

De gemeente heeft in elk van de zeven dorpen woningbouwprojecten lopen of afgerond voor verschillende doelgroepen. Zij werkt hierbij nauw samen met woningstichting Wonen Noordwest Friesland. Het gaat zowel om uitbreiding van de dorpen als het invullen van lege plekken binnen en buiten de bebouwde kom.