KNHS


Deelnemerslijst Wereldbekerfinale Dressuur Indoor Brabant tekent zich af
20 februari 2008
anky naar indoor brabant

Na de laatste Wereldbekerwedstrijd dressuur in het Duitse Neumünster zijn de kaarten geschud voor de deelnemers aan de 23ste Wereldbekerfinale Dressuur die plaatsvindt tijdens Indoor Brabant van 27 tot en met 30 maart.

Onder de zeven West-Europese deelnemers die zich voor de finale hebben geplaatst bevinden zich de Nederlanders Anky van Grunsven en Laurens van Lieren. Omdat Van Lieren ex aequo op de zevende plaats eindigde met de Belg Jeroen Devroe, werd gekeken naar de hoogste artistieke score. Die sprak in het voordeel van Van Lieren, waarna de FEI vooruitliep op het geven van wildcards en er eentje aan Jeroen Devroe verstrekte. Nu hebben al acht deelnemers van de West-Europese afdeling een startbewijs ontvangen. Zeer opvallend is de Scandinavische vertegenwoordiging met maar liefst vijf combinaties.

Jan Brink en Andreas Helgstrand legden in Neumünster Isabell Werth het vuur na aan de schenen en werden met overtuigende ritten tweede en derde, waardoor beiden zich van een startbewijs voor de finale verzekerden. Helgstrand heeft met jaren 70 pop een nieuwe swingende Kür voor zijn pas 9-jarige paard Gredstedgard Casmir en wordt in de finale vergezeld door zijn landgenoten de Deense prinses Nathalie zu Sayn Wittgenstein en Anders Dahl. De Scandinavische afvaardiging komt op vijf met de populaire Finse amazone Kyra Kyrklund met Max.

Titelverdedigster Isabell Werth is de enige Duitse in het deelnemersveld. Ze verheugt zich op de finale tijdens Indoor Brabant in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch: "Ik rijd het liefst op grote mooie wedstrijden met veel concurrentie. Die heb ik altijd met open vizier opgezocht! Dat is sport voor mij", zegt de populaire winnares van vorig jaar in Las Vegas.

Zij ziet uit naar een ontmoeting met Anky van Grunsven. Van Grunsven werd winnares van de League-finale samen met de Zweedse Jan Brink en zij zullen daar in Den Bosch zeker voor worden gehuldigd. Maar het gaat Anky natuurlijk om de echte Wereldbekerfinale zelf en niet om de ranking. Haar honger is na acht gewonnen Wereldbekerfinales (drie met Salinero en de eerste vijf met Bonfire) nog niet gestild. "Ik tel tijdens 'mijn concours' hier graag tot negen!", zegt Van Grunsven. Niet alle deelnemers zijn overigens al bekend.

Twee weken voor Indoor Brabant vindt de finale van de Centraal Europese League plaats in de Poolse hoofdstad Warschau, waar de winnaar wordt afgevaardigd naar Indoor Brabant. Het eerste weekend van maart wordt tijdens kwalificatiewedstrijden in Burbank (Californië) en Loxahatchee (Florida) bekend welke twee Canadezen of Amerikanen een ticket krijgen. Vanuit de Pacific League heeft de Australische Rozzie Ryan zich al verzekerd van een ticket. Voor Zuid/Amerika en Azië is één plaats beschikbaar. Misschien krijgt de in Europa wonende Mexicaanse Bernadette Pujals die startplaats. Tenslotte heeft de internationale paardensportbond FEI nog wildcards te vergeven om het deelnemersveld te completeren. Meestal krijgt het organiserende land een extra startplaats. Imke Schellekens-Bartels heeft niet onder stoelen of banken gestoken die graag te willen krijgen en Indoor Brabant voegt haar graag aan het deelnemersveld toe.

Geplaatst voor de Wereldbekerfinale Dressuur:

Titelverdediger Isabell WERTH
Gekwalificeerd uit de West-Europese League:

1. Anky VAN GRUNSVEN (NED) 60 pnt

1. Jan BRINK (SWE) 60 pnt

3. Anders DAHL (DEN) 56 pnt

4. Nathalie ZU SAYN WITTGENSTEIN (DEN) 53 pnt
5. Kyra KYRKLUND (FIN) 47 pnt

6. Andreas HELGSTRAND (DEN) 45 pnt

7. Laurens VAN LIEREN (NED) 43 pnt

7. Jeroen DEVROE (BEL) 43 pnt (wildcard)

Bron: Indoor Brabant