Gemeente Sittard-Geleen


019_2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Architecten kunnen aan de slag

Sittard-Geleen, 22 februari 2008 - Hogeschool Zuyd en de gemeente Sittard-Geleen zijn belangrijke partners. De hogeschool streeft naar goede huisvesting in een stedelijke omgeving. De gemeente werkt aan de vernieuwing en verbetering van het centrum van Sittard. In 2006 hebben de gemeente en de hogeschool afgesproken de nieuwbouw voor de hogeschool te concentreren op de Dobbelsteenlocatie in het centrum van Sittard. De gemeente laat op de Dobbelsteenlocatie het bestuurscentrum, een (pop)podium en een stedelijk culturele functie bouwen. De projectontwikkelaar, 3W, heeft het aanbod gedaan de Dobbelsteen, inclusief commerciële functies zoals winkels en horeca en een parkeergarage, te bouwen. Oplevering kan naar verwachting in 2013 plaatsvinden.

Marianne Dunnewijk, College van Bestuur van de Hogeschool Zuyd: 'Ik ben blij met het resultaat. Het is een goed plan. De hogeschool streeft naar maximale synergie tussen onderwijs, cultuur en stedelijke functies. De hogeschool in de stad, de stad in de hogeschool'. De hogeschool zorgt voor werkgelegenheid, is een aanjager van het stedelijk klimaat en draagt bij aan het versterken van de kennisinfrastructuur in de gemeente. Ruud Guyt, wethouder stadsontwikkeling: 'Alle losse steentjes vallen nu op hun plaats. Wij hebben een goed, maar minstens zo belangrijk, een uitvoerbaar plan. De architecten kunnen aan de slag. De Dobbelsteen is buitengewoon belangrijk voor de vernieuwing van het centrum van Sittard en daarmee voor de toekomst voor onze stad'. De gemeenteraad moet wel nog op 20 maart instemmen met het aanbod van 3W.

Zitterd Revisited is de naam voor de integrale aanpak van de binnenstad van Sittard. De ontwikkelingsvisie Zitterd Revisited vormt het kader voorde ingrijpende vernieuwing en verbetering van het centrumgebied van Sittard. Een belangrijk project is de Dobbelsteen. Hogeschool Zuyd wil op de Dobbelsteen nieuwbouw realiseren als vervanging voor de schoolgebouwen in Sittard-Geleen. De gemeente wil daar het bestuurscentrum, een deel van het museum Het Domein en een (pop)podium vestigen. Naast de culturele, bestuurlijke en onderwijsfuncties is er ook nog ruimte voor de ontwikkeling van winkels en een parkeergarage. De gemeente en Hogeschool Zuyd hebben intensief overleg gevoerd met 3W over de realisatie van de plannen. Partijen zijn het, onder een aantal voorwaarden, eens over de plannen.

Het aanbod van 3W wijkt op een aantal punten af van de kaders in het raadsbesluit over de Dobbelsteen van 2006. Het college accepteert deze afwijkingen, omdat ze geen afbreuk doen aan de gewenste kwaliteit, en stelt de raad voor hiermee ook akkoord te gaan. De afwijkingen hebben betrekking op het overschrijden van de bouwgrens aan de Haspelsestraat, de ontsluiting van de parkeergarage aan de Rijksweg en meer winkels. Verder wordt de gemeente eigenaar van de parkeergarage en het bestuurscentrum. De gemeente treft een voorziening voor het financiële risico dat samenhangt met de ontwikkeling van de vrijkomende locaties van de hogeschool.

De gemeenteraad van Sittard-Geleen bespreekt de Dobbelsteen in zijn vergadering van 20 maart a.s.


---