Waterschap Vallei & Eem

Algemeen Bestuur waterschap vergadert 21 februari

Aanstaande donderdag, 21 februari 2008, vindt er een openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem plaats in het Waterschapshuis, Fokkerstraat 16 in Leusden. De vergadering begint om 9.30 uur. Iedereen die belangstelling heeft voor het werk van het waterschap, maar vooral mensen die geïnteresseerd zijn in een zetel in het Algemeen Bestuur, zijn van harte welkom op de publieke tribune. De volledige agenda en de vergaderstukken zijn te vinden op de internetsite van het waterschap www.wve.nl. Kijk onder 'bestuur en organisatie'. Kies 'bestuur' en vervolgens 'agenda'. Op de agenda staan onder andere de ontwikkeling van de tarieven van de waterschapsbelastingen in de afgelopen jaren, de stand van zaken voor wat betreft riooloverstorten en de zogenoemde inrichtingsbeelden van watergangen en de Nota Kaderrichtijn Water Vallei & Eem.

Waterschapsverkiezingen in november
In november 2008 zijn er voor het eerst verkiezingen voor alle waterschapsbesturen in Nederland in dezelfde periode. Er verandert nog meer bij de waterschapsverkiezingen. Zo stemt men straks op een partij of lijst en niet meer op een persoon. En iedere burger van 18 jaar en ouder krijgt één stem. Daarover is meer informatie te vinden op de website van het waterschap www.wve.nl/verkiezingen. Op de website kan men zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief die het waterschap wil uitbrengen over de Waterschapsverkiezingen in november 2008.

Inrichtingsbeelden
In de Nota Kaderrichtlijn Water Vallei & Eem beschrijft het waterschap de doelen voor de waterkwaliteit in het gebied en welke maatregelen hiervoor tot 2015 nodig zijn. Deze maatregelen zijn opgenomen in de zogenoemde 'inrichtingsbeelden'. Deze inrichtingsbeelden zijn voorstellen voor de inrichting van beken en overige wateren. Bij het opstellen van de inrichtingsbeelden is gekeken welke waterkwaliteit en ecologie gewenst is, wat ruimtelijk mogelijk is en wat uitvoerbaar is. Uitgangspunt voor de Inrichtingsbeelden zijn de bestaande doelen per gebied zoals die in het Reconstructieplan zijn vastgelegd. De Inrichtingsbeelden zijn een advies van het waterschap aan provincies en rijk. Als het Algemeen Bestuur op 21 februari instemt met deze beelden, gebruikt het waterschap ze om de gestelde doelen voor de Kaderrichtlijn Water en de Reconstructie te halen. Het waterschap gaat in beginsel uit van vrijwillige medewerking. Dat geldt ook voor de afspraken over het Reconstructieplan. Eind 2008 worden de Inrichtingsbeelden verwerkt in het Waterbeheersplan en in de plannen van de provincies.

Meer informatie over de inrichtingsbeelden vindt men op de posters van de Inrichtingsbeelden met een korte toelichting op: www.wve.nl/krw. Tevens zijn de stukken in te zien op het Waterschapshuis, Fokkerstaat 16 in Leusden. De reacties op de informatieavonden en op de informatie in kranten en website zijn betrokken bij het opstellen van de herziene versies van de Inrichtingsbeelden.

Waterschap Vallei & Eem schaft twee noodpompen aan

Dijkgraaf en Heemraden hebben besloten om twee noodpompen aan te schaffen om bij calamiteiten snel en efficiënt te kunnen optreden. Zowel bij wateroverlast als bij watertekorten heeft het waterschap regelmatig noodpompen nodig. Voorheen maakte het waterschap gebruik van pompen van derden. Door de aanschaf van eigen pompen kunnen calamiteiten snel, betrouwbaar en accuraat worden bestreden.

Bij extreme neerslag of aanhoudende droogte kunnen de gemalen in het werkgebied van Waterschap Vallei & Eem niet voldoende water aan- of afvoeren. Bij extreme neerslag treedt soms wateroverlast op en bij droogte vormt de doorspoeling van het watersysteem een probleem. De waterkwaliteit kan daardoor verslechteren. Deze problemen kunnen met noodpompen sterk worden verminderd.

15 februari 2008

inlichtingen bij
Ton Melgers
033 - 43 46 329
tmelgers@wve.nl