Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Meer parkeervergunningen mogelijk

Sittard-Geleen, 11 januari 2008 - Het college van B&W heeft besloten de mogelijkheden voor bewoners en ondernemers om parkeervergunningen aan te vragen te verruimen. Het gaat hierbij om de aangewezen schillen rond de stadscentra van Sittard en Geleen. Dit is het resultaat van een eind 2007 uitgevoerde evaluatie. Na overleg met buurt-en wijkplatforms zijn bovendien ook verbeteringen doorgevoerd in de procedure om een gebied voor vergunninghoudersparkeren aan te wijzen. Wethouder Ruud Guyt: 'Ik ben blij dat dit besluit draagvlak heeft bij de belanghebbenden. In de nieuwe regeling is sprake van maatwerk per huisadres'. Er worden op dit moment geen nieuwe gebieden voor vergunninghoudersparkeren aangewezen.

De gemeenteraad zal op 21 februari a.s. nog moeten instemmen met het besluit van het college. Vanaf 1 april 2008 kan de nieuwe regeling ingevoerd worden. Er is dan sprake van twee vergunningen in de aangewezen gebieden: kentekenvergunning en bezoekersvergunning. Per huisadres (bewoner) kunnen maximaal drie kentekenvergunningen en één bezoekersvergunning aangevraagd worden. De kentekenvergunning geldt àlleen voor op dat adres geregistreerde auto's. Een in het gebied gevestigde ondernemer kan bezoekersvergunningen (geen maximum) aanvragen. De eerste vergunning tegen het bewonerstarief. Elke volgende vergunning tegen het abonnementstarief, dat geldt in het centrum van het stadsdeel, waar de schil ligt.

Het aantal beschikbare parkeerplaatsen in een aangewezen gebied bepaalt het aantal uit te geven vergunningen. Dit wordt vastgesteld met behulp van een rekenformule. Is de rekenkundige vraag naar vergunningen te groot, dan wordt de uitgifte beperkt. Hiervoor geldt als volgorde: parkeerplaats op eigen terrein, 1 kentekenvergunning minder, beperking maximaal uit te geven kentekenvergunningen per huisadres, geen of minder bezoekersvergunningen. Als een beperking van het aantal vergunningen nodig is, dan zullen de betrokken bewoners en ondernemers, voordat de vergunningen aangevraagd kunnen worden, hierover geïnformeerd worden.

Daarnaast is de procedure om een nieuw parkeervergunningengebied aan te wijzen gewijzigd. De betrokken bewoners krijgen hierin een zwaardere rol. De bewonersvertegenwoordiging wordt betrokken bij het onderzoek of sprake is van een parkeerprobleem en of parkeerregulering een oplossing kan zijn, wordt het onderzoeksgebied bepaald en de uit te voeren enquête opgesteld. De eisen aan de respons zijn minder zwaar als in de oude procedure.