fingerprinting Experiment: DNA Fingerprinting

21 feb 2008

Onderdeel: Wageningen Universiteit

DNA fingerprinting is algemeen bekend bij identificatie van oa verdachten in strafzaken en natuurlijk zijn menselijke verdachten niet de enige groep die men kan identificeren met behulp van DNA. Het onderwerp âmilieuâ wordt elk jaar belangrijker en steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van een toets waarbij DNA wordt gebruikt om bijvoorbeeld economisch/ecologisch schadelijke organismen te kunnen identificeren vanuit de bodem. Een dergelijke toets heet met een mooi woord âBiologisch DNA barcode gebaseerde indicatorsysteemâ. In dit experiment zullen we laten zien wat het inhoud zoân systeem op te zetten waarbij we dit natuurlijk zelf gaan testen tijdens de workshop. Duidelijk zal worden hoe belangrijk, nauwkeurig en gevoelig deze methode is.

Het programma bestaat uit:

* het verzamelen van biologisch materiaal (dit kan alles zijn; denk aan insekten, planten)

* Je gaat zelf aan de slag met verschillende technieken als:
* lysis van biologisch materiaal en DNA extractie met behulp van vloeibaar stikstof of enzymen

* PCR (polymerase chain reaction) techniek m.b.t. gevoeligheid
* SNP (single nucleotide polymorphism) detectie met betrekking tot identificatie/detectie (bodemleven).

Je krijgt uitleg over bodembiodiversiteit met betrekking tot nematologie (onder andere over symptomen en economische en ecologische impact) en het âvertalenâ van morfologische detectie (fenotypisch) naar moleculaire detectie (genotypisch).
Tevens (als de tijd het toelaat) brengen we een bezoek aan het bedrijf BLGG (moleculaire detectie) en het Forum gebouw van Wageningen Universiteit.
DNA fingerprinting is een dagvullend experiment, van 9:30 uur tot 16:30 uur.

Het aantal leerlingen dat kan meedoen is minimaal 8, maximaal 12.