cafeïnegehalte van dranken Experiment: Bepaling cafeïnegehalte van dranken 21 feb 2008

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Zuivere cafeïne is een witte, vaste stof met een wat bittere smaak en een duidelijk effect op de werking van ons zenuwstelsel. Cafeïne is dus een legale drug. Foar de kofje net eamelje, zoals de Friezen zeggen. Voor de koffie niet zeuren - en gelijk hebben ze. Want cafeïne verdrijft de slaap en maakt dat je je moeheid minder voelt. Theedrinkers hoeven niet neer te kijken op koffieverslaafden, want ook in thee zit cafeïne. Daarnaast treffen we het aan in chocolademelk, cola en allerlei zogenaamde energiedrankjes. In West-Europa krijgen veel kleine kinderen al heel wat cafeïne binnen. Farmaceutische bedrijven stoppen het ook in pillen waar je anders wat suf en slaperig zou worden.

Deze proef is ontworpen om het cafeïnegehalte van koffie te bepalen. Een heel precieze bepaling â echt kwantitatief â is erg moeilijk. Wel kun je met deze methode heel goed verschillende soorten dranken met elkaar vergelijken want je kunt elke onderzochte drank in elk geval onderbrengen in een bepaalde cafeïne-gehalteklasse. Een semi-kwantitatieve bepaling dus. We maken in deze proef gebruik van het feit dat cafeïne in een bepaald oplosmiddel goed oplost en de meeste andere koffiebestanddelen niet. Behalve de cafeïne lost ook nog een aantal andere stoffen in het oplosmiddel op. Daarom is er nog een chromatografie nodig als tweede zuiveringsstap. We gebruiken hiervoor een moderne silicagel dunne-laagplaat, met ethylethanoaat als loopvloeistof. De vlekken op het chromatogram zijn daarna onder UV-licht goed zichtbaar.

Het experiment duurt van 10:00 tot ongeveer 15:00.