cafeïnegehalte van dranken
Experiment: Bepaling cafeïnegehalte
van dranken
21 feb 2008
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Zuivere cafeïne is een witte, vaste stof met een wat bittere smaak en
een duidelijk effect op de werking van ons zenuwstelsel. Cafeïne is
dus een legale drug. Foar de kofje net eamelje, zoals de Friezen
zeggen. Voor de koffie niet zeuren - en gelijk hebben ze. Want
cafeïne verdrijft de slaap en maakt dat je je moeheid minder voelt.
Theedrinkers hoeven niet neer te kijken op koffieverslaafden, want ook
in thee zit cafeïne. Daarnaast treffen we het aan in chocolademelk,
cola en allerlei zogenaamde energiedrankjes. In West-Europa krijgen
veel kleine kinderen al heel wat cafeïne binnen. Farmaceutische
bedrijven stoppen het ook in pillen waar je anders wat suf en slaperig
zou worden.
Deze proef is ontworpen om het cafeïnegehalte van koffie te bepalen.
Een heel precieze bepaling â echt kwantitatief â is erg moeilijk. Wel
kun je met deze methode heel goed verschillende soorten dranken met
elkaar vergelijken want je kunt elke onderzochte drank in elk geval
onderbrengen in een bepaalde cafeïne-gehalteklasse. Een
semi-kwantitatieve bepaling dus. We maken in deze proef gebruik van
het feit dat cafeïne in een bepaald oplosmiddel goed oplost en de
meeste andere koffiebestanddelen niet. Behalve de cafeïne lost ook
nog een aantal andere stoffen in het oplosmiddel op. Daarom is er nog
een chromatografie nodig als tweede zuiveringsstap. We gebruiken
hiervoor een moderne silicagel dunne-laagplaat, met ethylethanoaat als
loopvloeistof. De vlekken op het chromatogram zijn daarna onder
UV-licht goed zichtbaar.
Het experiment duurt van 10:00 tot ongeveer 15:00.