suikerbepaling in voedingsmiddelen
Experiment: Suikerbepaling in
voedingsmiddelen
21 feb 2008
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel light-producten op de markt,
met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker, dat je bijna zou
gaan geloven dat de voedingsindustrie ons tegenwoordig alleen nog maar
gezond voedsel levert. Maar in feite zijn we in Europa zo gewend
geraakt aan gezoet eten en drinken dat zelfs in sauzen en soepen vaak
heel veel suiker aanwezig is. Meestal kun je op het etiket van een
product lezen, hoeveel suiker er in zit. Maar bij onverpakte
voedingsmiddelen, zoals fruit en schepsnoep en bij traditionele
producten zoals wijn en bier, gaat dat niet. In dit practicum kun je
zelf achterhalen hoeveel suiker er in een voedingsmiddel zit. We gaan
daarbij uit van een sportdrank. Als je het wat moeilijker wilt maken,
kun je ook een ander voedingsmiddel nemen dat nog voorbewerkt moet
worden voordat het geschikt is voor deze bepaling. Tijdens de bepaling
laat je de suikers in een redoxreactie reageren met Cu2+-ionen. Daarna
doe je een titratie om te meten hoeveel koper-ionen er verdwenen zijn.
De kleuren in deze proef zijn erg mooi. Blauwe oplossingen, steenrode
neerslagen en tijdens de titratie een kleuromslag van paars naar
groen.
Het experiment duurt van 10:00 tot ongeveer 15:00.