Gemeente Oldenzaal


College stelt nieuwe milieubeleidsplannen vast

gepubliceerd op : 20-2-2008

Het college van burgemeester en wethouders heeft een Milieubeleidsplan (MBP) voor de periode 2008 - 2012 en een Milieuprogramma voor 2008 opgesteld. Het MBP geeft aan welke richting de gemeente Oldenzaal de komende vier jaar op wil met haar milieubeleid.

Daarbij wordt de nadruk gelegd op vier speerpunten: Afval, Klimaat en Energie, Natuur en Landschap en Water. Het Milieuprogramma 2008 laat zien welke activiteiten voor 2008 op dit gebied staan gepland. Beide plannen worden binnenkort ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Ten aanzien van het speerpunt Klimaat en Energie zal nieuw beleid worden ontwikkeld, zo mogelijk met subsidie van het Rijk. Daarbij wordt bijvoorbeeld onderzocht welke energiebesparende maatregelen de gemeente de komende jaren kan treffen. Voorbeelden daarvan zijn verregaande energiebesparing op openbare verlichting, energiebesparende maatregelen aan gemeentelijke gebouwen, aanschaf van zuinige bedrijfsauto's, maar ook het stimuleren van ener-giebesparing in bestaande woningen en bij nieuwbouw.

Op gebied van Natuur en Landschap vinden in samenwerking met omliggende gemeenten een heleboel activiteiten plaats. Zo wordt er komend jaar gestart met de voorbereiding van ecologische zones op het nieuwe bedrijventerrein Jufferbeek-Zuid en in het gebied van de Lemseler bronnen.

In het kader van het speerpunt Water ligt het accent op het scheiden van vervuild en schoon rioolwater. Regenwater wordt niet langer via de weg en de daken door het riool afgevoerd, maar apart opgevangen en zonodig afgevoerd via sloten en beken. Hiermee wordt voorkomen dat schoon regenwater terecht komt bij de rioolwaterzuivering. Tegelijkertijd wordt geprobeerd dit schone water zoveel mogelijk vast te houden, bijvoorbeeld in vijvers. Dit heeft tot gevolg dat in rivieren zoals de Vecht minder snel wateroverlast ontstaat. Daarnaast wordt er de komende jaren fors geïnvesteerd in de aanleg van zogenaamde `randvoorzieningen' bij de Ossenmaatstraat, de Eektestraat en de Enschedesestraat. Dat zijn grote kelders of vijvers waarin bij zware regenval het rioolwater wordt opgevangen.

Milieuprogramma
Het Milieuprogramma 2008 laat zien welke concrete activiteiten op dit gebied voor 2008 staan gepland. Zo moet dit jaar een definitieve keuze gemaakt worden in het huisvuilinzamelsysteem en moet er onderzoek worden uitgevoerd naar de mogelijkheden van de invoering van een vorm van tariefdifferentiatie (diftar). Er is geen sprake van een radicale omslag ten opzichte van het vorige milieubeleid. Duidelijk is wel dat er meer aandacht dan voorheen uitgaat naar de problematiek van klimaat- en energiebeheersing. Bovendien bieden de nieuwe plannen de mogelijkheid om stapsgewijs aan de vier speerpunten te kunnen voldoen.

Aanpak lokale milieuproblemen
De wereldbevolking groeit naar schatting van de huidige 6,5 miljard mensen naar bijna negen miljard in 2050 waardoor zich grote milieuproblemen aandienen. Klimaatverandering, aantasting van biodiversiteit en uitputting van de natuurlijke hulpbronnen zijn daar enkele voorbeelden van. Ook dichter bij huis doen zich milieuproblemen voor, zoals afvalverwijdering, het verlies aan natuur vanwege ruimtelijke ontwikkelingen, (verkeers)lawaai, luchtverontreiniging en wateroverlast.

Wethouder Frits Rorink van milieu: "We kunnen onze ogen niet sluiten voor deze realiteit. Dit maakt ook een lokale aanpak van milieuproblemen noodzakelijk en daarbij kan het milieubeleidsplan ons helpen." Volgens de wethouder kan de gemeente niet alles alleen doen. "We willen graag samen met de burgers optrekken en duidelijk uitleggen waarom we bepaalde milieumaatregelen noodzakelijk vinden en daar begrip voor krijgen. Onze inwoners hebben nadrukkelijk een eigen verantwoordelijkheid, waarop de gemeente hen zonodig kan aanspreken," aldus wethouder Rorink.