Openbaar Ministerie

Tweeëneenhalf jaar gevangenisstraf en tbs voor steekpartij sociale dienst Zeist

20 februari 2008

Tweeëneenhalf jaar gevangenisstraf en tbs. Dit vonnis kreeg de 23-jarige man uit Zeist vandaag opgelegd voor het ernstig verwonden in 2006 van drie medewerkers van de sociale dienst in Zeist. Twee weken geleden eiste de officier van justitie zes jaar en de maatregel tbs voor drie maal poging moord. De rechtbank achtte in twee van de drie gevallen poging moord bewezen en beoordeelde het derde feit als poging zwaar lichamelijk letsel.

Op 9 oktober 2006 sloeg de man toe. Hij was diep gekrenkt dat zijn uitkering was stopgezet. De dag ervoor had hij zijn messen geslepen en op de bewuste 9 oktober ging hij op weg naar de Regionale Sociale Dienst âom zijn geld te halenâ. Hij eiste dat er iemand van boven zou komen met zijn geld en toen de medewerkers daar niet op ingingen, stak hij twee mensen neer en verwondde hij een derde. Uit de slachtofferverklaringen blijkt dat ze daar nog dagelijks de gevolgen ondervinden en dat het leven niet meer is zoals daarvoor.

Veel tijd werd tijdens de behandeling besteed aan de vraag van de mate van toerekeningsvatbaarheid De diverse deskundigen verschilden hierover van mening, variërend van enigszins tot geheel ontoerekeningsvatbaar en van een persoonlijkheidsstoornis tot paranoïde schizofrenie. Het advies luidde wel eensluidend: tbs met dwangverpleging.

De officier van justitie opende zijn requisitoir door aandacht te vragen voor de problematiek van geweld tegen werknemers van gemeentelijke sociale diensten, CWIâs en het UWV. Vier dagen na dit bloedbad verscheen er een rapport over dit onderwerp met als conclusie dat veel medewerkers zich niet veilig voelen. "De actualiteit en noodzaak van dit rapport bleek vier dagen voor de verschijning ervan", merkte hij op. De rechtbank benadrukte dit in het vonnis en sprak van een lafhartige aanval die veel gevoelens van angst hebben veroorzaakt, niet alleen bij de slachtoffers maar ook bij de collegaâs en andere publieke dienstverleners. "Het leed dat is aangericht is onbeschrijfelijk en uw daad op geen enkele manier te rechtvaardigen", aldus de rechtbank.

Dat de gevangenisstraf lager is dan de officier van justitie had geëist, wordt niet alleen veroorzaakt door het oordeel âpoging zware mishandelingâ in plaats van âpoging moordâ, maar ook door de sombere prognose voor de man. De rechtbank achtte hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Door het verslechterende ziektebeeld is behandeling dringend nodig en daarom is een gevangenisstraf van 2,5 jaar en tbs met dwangverpleging op zijn plaats, zo meende de rechtbank. De officier van justitie zal na bestudering van het vonnis beslissen om al dan niet in hoger beroep te gaan.