VVD


20-2-2008

Wit-Rusland: Vrouw van gevangene Kazulin op sterven na dood

De duale benadering van de EU, om aan de éne kant sancties en handelsbeperkingen op te leggen en aan de andere kant democratie te stimuleren, heeft tot nu toe helaas weinig opgeleverd voor de mensen in Wit-Rusland. Sterker nog, Lukashenko is degene die het verdeel en heers spelletje als geen ander beheerst.

De éne week laat hij enkele politieke gevangenen vrij om de relaties met de EU te verbeteren, de andere week laat hij de belangrijkste oppositieleiders weer arresteren zoals in het geval van Alexander Milinkevich afgelopen maandag. Eenzelfde aanpak hanteert Lukashenko voor Rusland. Hij reist af naar Sotchi als Rusland de olieprijzen voor Wit-Rusland heeft verhoogd om vervolgens weer een flirt met Europa op te starten. Donderdag debatteert het Europees Parlement in Straatsburg plenair over de situatie in Wit-Rusland.

Vorige week is dan eindelijk een handtekening gezet onder het document dat officieel de delegatie van de Europese Commissie in Minsk opent. VVD_europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "De Europese Commissie moet de fysieke aanwezigheid in Minsk aanwenden om de druk op Lukashenko op te voeren. Alexander Kazulin moet onmiddellijk en zonder condities worden vrijgelaten. Kazulin is tot 5,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het deelnemen aan een demonstratie. Op 25 maart 2008 zit Kazulin twee jaar vast. Zijn vrouw, Irina Kazulin, lijdt intussen aan een terminale vorm van kanker en is op sterven na dood. Lukashenko geeft vooralsnog geen krimp."

Verder is het Europees Parlement een campagne gestart om de kosten voor Schengen visas voor de burgers van Wit-Rusland te verlagen. Wit-Rusland is het enige oostelijke EU buurland waarvan de burgers 60 euroe moeten betalen voor een single-entry Schengen visum. Dit komt neer op ongeveer eenderde van een gemiddeld maandsalaris. Jeanine Hennis-Plasschaert: "Duitsland en Zweden hebben al ingestemd met het verlagen van de kosten en het versoepelen van de visumprocedure. Waar blijven de andere lidstaten? Blijven we nu echt met lede ogen toezien hoe de Wit-Russen verder geïsoleerd raken?"