Gemeente 's-Hertogenbosch

20-02-2008
Nieuwe stuw Binnenhaven in 's-Hertogenbosch klaar voor verbetering waterkwaliteit
De werkzaamheden aan de nieuwe klepstuw in de Binnenhaven in `s-Hertogenbosch zijn deze week succesvol afgerond. Bijna een jaar werkte de gemeente 's-Hertogenbosch met het waterschap Aa en Maas aan de bouw van de stuw. Met de nieuwe klepstuw kan het waterschap het peilbeheer op de Binnendieze beter uitvoeren en de waterkwaliteit beter bewaken.

De Binnendieze in 's-Hertogenbosch kampte jaren met een slechte waterkwaliteit als gevolg van een te geringe doorstroming. Op diverse plaatsen kwam stilstaand water voor, waardoor het aanwezige bagger zonk en in het water geworpen vuil achterbleef. Het peilbeheer werd geregeld door de Korenbrugstuw, een schotbalkenstuw, die slecht afstelbaar was. Bovendien ondervonden de rondvaartboten overlast van de stroming die de oude stuw veroorzaakte tijdens het doorspoelen van het water in de Binnendieze.

Om deze problemen aan te pakken, is de gemeente `s-Hertogenbosch in samenwerking met het waterschap Aa en Maas een jaar geleden begonnen met de bouw van een nieuwe stuw in de Binnenhaven. De nieuwe stuw is op 100 meter afstand van de oude Korenbrugstuw gebouwd. De historische stuw bij de Korenbrugstraat is behouden, maar heeft geen waterregulerende functie meer.

De nieuwe stuw is een zogeheten klepstuw, waardoor het waterschap gecontroleerd en gedoseerd water uit de Singelgracht kan doorvoeren in de Binnendieze. Deze klepstuw wordt op afstand bediend en zorgt voor een betere doorstroming en verversing van het stedelijk water. Vanwege de situering in het beschermde stadsgezicht en mogelijk hoog water, zijn de aandrijving en de elektrische aansluiting van de stuw in een speciale put net onder straatniveau geplaatst.

Deze week zijn de werkzaamheden succesvol afgerond en is de nieuwe stuw in gebruik genomen. Met als mooi resultaat een verbetering van de waterkwaliteit in de Binnendieze en een betere beheersing van de stroomsnelheid waardoor er minder overlast is voor de rondvaartboten. In de loop van 2008 legt de gemeente 's-Hertogenbosch aan weerszijden van de nieuwe stuw een vaste steiger aan ter afronding van het herinrichtingsplan Visstraat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met E. Busink van de afdeling Communicatie van
Waterschap Aa en Maas, tel. (073) 615 68 02.