Onderwijs maakt nog weinig gebruik van uitzendkrachten
20/02/2008 11:31
CAOP
Over het algemeen is het gebruik van uitzendkrachten in het onderwijs nog bescheiden. Het mbo gebruikt veel vaker uitzendkrachten dan het primair en voortgezet onderwijs. Verder staan de meeste onderwijsmanagers neutraal of positief tegenover de inzet van deze leraren. Dit blijkt uit een panelonderzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) over uitzendkrachten onder ruim 1300 schoolbestuurders, managers en P?-functionarissen van het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
SBO-directeur Freddy Weima: 'Vaak hoor je kritische geluiden over het gebruik van 'uitzendleraren' omdat het de onderwijskwaliteit zou verminderen. Uit het SBO-Panel blijkt evenwel dat de meeste panelleden weinig moeite hebben met uitzendleraren. Wij vinden wel dat ze recht hebben op een goede rechtspositie. Verder is het belangrijk dat de uitzendleraren zoveel mogelijk werken volgens het onderwijsconcept van de instelling. De kwaliteit van het onderwijs moet immers gewaarborgd blijven.'
In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) vormen de uitzendkrachten bijna 5 procent van het personeelsbestand. Bij het primair en voortgezet onderwijs (po en vo) is dat minder dan een procent.
Driekwart van de panelleden in het mbo huurt wel eens een uitzendkracht in of is van plan dit binnenkort te doen. In het po (31 procent) en vo (54 procent) ligt dit aandeel significant lager.
De meeste uitzendkrachten vullen tijdelijk personele knelpunten op of leiden projecten waarvoor specifieke deskundigheid nodig is. Het mbo wil met uitzendkrachten ook een flexibel personeelsbeleid kunnen voeren.
Scholen en onderwijsinstellingen zien uitzendkrachten niet als oplossing van structurele personele knelpunten.
Het merendeel (63 procent) is neutraal of positief over de inzet van uitzendkrachten in het onderwijs. Ongeveer een vijfde van de panelleden vindt het een ongewenst fenomeen. Scholen met ervaring met uitzendkrachten zijn het meest positief.
In het mbo geeft 58 procent aan dat het aantal uitzendkrachten toeneemt. In het po bevestigt 25 procent van de panelleden een groei.
http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl