Gemeente Tilburg

20-2-2008
Leefbaarheid in Tilburgse buurten scoort een 7.2

Tilburgse corporaties en gemeente presenteren uitkomsten leefbaarheidsmonitor

De woningcorporaties Tiwos, WonenBreburg, 't Heem, TBV Wonen en de gemeente Tilburg hebben in 2007 het tweede Leefhaarheidsmonitor (Lemon) uitgevoerd onder bewoners van Tilburg. Ruim 42.000 vragenlijsten zijn verspreid onder zowel kopers als huurders. De resultaten van dit tweede leefbaarheidsonderzoek zijn inmiddels bekend en uitgewerkt in een rapportage die vanaf 20 februari ook op internet te bekijken is via www.lemoninternet.nl . Uit dit onderzoek komt naar voren dat bewoners de leefbaarheid in Tilburgse buurten beoordelen met een 7.2. In vergelijking met de eerste meting in 2004, blijkt dat op een aantal punten vooruitgang is geboekt. De veiligheid en de fysieke en sociale woonomgeving zijn verbeterd. Overlast van activiteiten en vervuiling blijven aandachtspunten.
In 2004 kwam de gemiddelde score op leefbaarheid in Tilburgse buurten op een 7.1 uit.

Meer buurten betrokken
In september 2007 is voor de tweede keer de Leefbaarheidsmonitor (Lemon) onder de Tilburgse bevolking uitgezet. Het eerste onderzoek vond plaats in 2004 en was een gezamenlijk initiatief van de Tilburgse corporaties. Alle 157 buurten waar corporaties woningen bezitten, zijn toen onderzocht.
Vanwege de deelname van de gemeente aan de meting in 2007 zijn nu meer buurten betrokken bij het onderzoek. In totaal zijn 242 buurten onder de loep genomen. Door de hoge respons (41% van de ondervraagde huishoudens heeft de vragenlijst teruggestuurd) was het mogelijk om voor nagenoeg alle buurten te berekenen of er significante verschillen waren ten opzichte van de vorige meting. In de rapportage is dan ook een vergelijking gemaakt tussen de scores van Tilburg in 2004 en 2007.

Conclusies van het Tilburgse onderzoek
Over het algemeen zijn de scores voor Tilburg als totaal vooruitgegaan ten opzichte van 2004. Er is een significante verbetering op negen thema's; kwaliteit van de eigen woning, verlichting, aanbod en kwaliteit van de voorzieningen, omgang van de bewoners, contacten in de buurt, omgang verschillende etniciteiten, buurtbetrokkenheid, veiligheid overdag en veiligheid 's avonds. Een daling is te zien bij de thema's overlast van activiteiten en overlast van vervuiling. Als we de nieuwe buurten meetellen die in 2007 voor het eerst zijn onderzocht, zien we een grotere vooruitgang. Deels is deze vooruitgang te verklaren doordat buurten met veel koopwoningen veelal beter scoren op het gebied van leefbaarheid. Met betrekking tot de Tilburgse aandachtswijken kunnen we concluderen dat de neerwaartse spiraal tot stilstand is gekomen. De wijken zijn over het algemeen niet verbeterd maar stabiel gebleven.

Het onderzoek
Onder de huishoudens in Tilburg zijn in september vorig jaar 42.667 vragenlijsten verspreid (één vragenlijst per huishouden). Dit betekent dat ongeveer de helft van de Tilburgse huishoudens een vragenlijst heeft ontvangen.41% van de vragenlijsten (17.408) is ingevuld en retour gezonden. De groep respondenten zag er in grote lijnen als volgt uit: 63% is koper, 37% huurder, waarvan 28% bij een corporatie. 95% heeft een Nederlandse achtergrond, 40% van de respondenten is man en 60% vrouw. De vragenlijst bestaat uit 22 vragen over leefbaarheid, twee mogelijkheden om opmerkingen in te vullen en enkele achtergrondvragen. Bij deze meting is dezelfde vragenlijst gebruikt als in 2004, wat een vergelijking in de tijd mogelijk maakt. Aan de bewoners is gevraagd om de leefbaarheidsvragen te beoordelen met een rapportcijfer uiteenlopend van een 1 (laagste score) tot en met een 10 (hoogste score). De leefbaarheidsaspecten zijn onder te verdelen in vijf thema's; fysieke woonomgeving, sociale omgeving, ongenoegens, veiligheid en een totaal oordeel.