Provincie Groningen

Volledige schadevergoeding voor boeren die ganzen opvangen 20 februari 2008

Goed nieuws voor boeren die ganzen opvangen in
ganzenfoerageergebieden. De provincie Groningen heeft zich samen met andere provincies en met steun van de meest betrokken organisaties ingezet voor een verbeterde regeling die naar verwachting in juni 2008 ingaat.

Boeren krijgen met deze nieuwe regeling voor ganzenopvang een volledige, marktconforme vergoeding voor de schade die ze lijden aan hun gewassen door de opvang van ganzen op hun land. Daarnaast vergoeden de provincies de gemiste inkomsten door de opvang van ganzen. De vergoedingen zijn vastgesteld volgens een worstcase scenario, waardoor ook de agrariër met de meeste ganzen op zijn land zich voor schadevergoeding kan aanmelden.

De ganzenregeling bestaat uit een vaste vergoeding en een vergoeding voor gemiste inkomsten door schade. De schade wordt getaxeerd en op basis daarvan uitbetaald. De regeling is bedoeld voor agrariërs die hun percelen hebben liggen in de door provincies aangewezen ganzenfoerageergebieden. In de provincie Groningen ligt in totaal ruim 5000 hectare ganzenfoerageergebied verdeeld over vijf gebieden:
* Leekstermeergebied

* Schildmeergebied

* Zuidlaardermeergebied (west)

* Kropswolde en

* Lauwersmeer.

Ongeveer 3800 hectare van deze gebieden bestaat uit landbouwgrond. Binnen de foerageergebieden mogen ganzen niet afgeschoten of verjaagd worden. De boeren die zich aanmelden voor de regeling zorgen dat er voedsel voor de gans op hun perceel wordt verbouwd, zodat ganzen daar gaan eten en daarmee de omliggende percelen worden ontzien. De bedrijven die niet aan de regeling meedoen, maar wel in de ganzenfoerageergebieden liggen kunnen bij het faunafonds een schadevergoeding aanvragen.

In 2007 trad de WILG (Wet Inrichting Landelijk Gebied) in werking en hebben de provincies de Provinciale Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (PSAN) overgenomen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en daarmee ook de subsidies voor ganzenopvang (de ganzenpakketten) die in deze regeling zit.

Bij de overdacht van de ganzenpakketten per 2007 bleek het draagvlag voor de regeling groot, maar alleen in de vorm van een jaarlijkse regeling zoals dat door het Ministerie van LNV werd uitgevoerd. Een jaarlijkse variant bleek niet mogelijk, gezien strijdigheid met de Europese verplichtingen verbonden aan het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP). Dit Europese programma schrijft voor dat maatregelen duurzaam moeten worden ingezet, wat door de Europese Commissie is vertaald naar een minimumperiode van zes jaar. Boeren verplichten voor minimaal zes jaar beheer te voeren, bleek in de praktijk onuitvoerbaar. Zes jaar één soort begroeiing op één en hetzelfde perceel ten behoeve van beheer, put de grond uit en verstoort de gangbare bedrijfsvoering. Daarnaast leden veel boeren meer schade dan dat de regeling kon vergoeden.

De provincies hebben met de minister van LNV afgesproken om 80.000 ha foerageergebied aan te wijzen voor de ganzen, waarvan 15.000 ha natuurgebied is.

Voor de overige 65.000 ha is in totaal 13 miljoen euro beschikbaar voor de boeren die deze terreinen beheren. De provincies overleggen nog met minister Verburg van LNV of dit bedrag voldoende is voor de te verwachten claims. De Europese Commissie moet zich nog definitief uitspreken over het voorstel.

20 februari 2008