Gemeente Ede

nummer 037 / Ede, 19 februari 2008

De gemeente Ede zet zich in voor dierenwelzijn

Dierenwelzijn wordt door de gemeente Ede, dat één van de grootste buitengebieden heeft, van belang gevonden. Hoewel de gemeente door Europese, landelijke en provinciale regelgeving maar beperkte ruimte heeft om invloed uit te oefenen op het welzijn van dieren, wil zij de ruimte die er is optimaal invullen.

Wethouder Wilke Dekker: onze mogelijkheden zitten vooral in de wijze waarop we invloed proberen uit te oefenen. Bijvoorbeeld door aandacht te vragen voor dierenwelzijn. En door de wijze waarop we onze beheertaken in de buitengebieden uitvoeren. Zo spelen we een actieve rol in het voorkomen van ongelukken met wilde dieren. We dragen bij in de kosten van het dierenasiel en de Dierenambulance voor de opvang van aangereden dieren.

Aanrijdingen voorkomen
Als beheerder van (natuur)terreinen heeft de gemeente Ede en actieve rol in het beheer van flora-en fauna. De gemeente richt zich op een grote biodiversiteit en een zo natuurlijk mogelijk levende populatie dieren in die gebieden. Wilke Dekker: Door middel van tunnels, ecoducten, adviessnelheden bij oversteekplaatsen voor wild kunnen aanrijdingen met in het wild levende dieren beperkt worden. Gewonde dieren worden snel uit hun lijden verlost of worden overgebracht naar een opvangcentrum. Gewonde weggevluchte dieren worden opgespoord met een speciale daarvoor afgerichte hond.

Bijdragen
De gemeente Ede draagt bij in de kosten van het dierenasiel. Daarnaast stuurt de Dierenambulance jaarlijks een factuur voor de kosten van vervoer en destructie van dieren. Ook levert de gemeente een jaarlijkse bijdrage aan kinderboerderij De oude Hofstede, de kinderboerderij in het Proosdijpark en de Stichting Edese Schaapskudde instand gehouden. De gemeente Ede heeft afgelopen jaarwisseling de omwonenden van het dierenasiel verzocht om het afsteken van vuurwerk te beperken.

---