Gemeente Delft

Wijkprogramma's 2008 vastgesteld

Het college ging vandaag akkoord met de wijkprogramma s voor 2008. In de wijkprogramma s staan de actiepunten beschreven waar we dit jaar mee aan de slag gaan om de kwaliteit van het wonen en leven in de wijken te behouden of verbeteren. De aandacht gaat met name uit naar het verder werken aan verkeersveiligheid, doorgaan met het geven van impulsen aan het prettig samen leven en het versterken van het opgroeiklimaat van kinderen en jongeren.

De wijkprogramma s zijn gebaseerd op een analyse van de ontwikkelingen in de wijken en signalen van bewoners en professionals over het woon- en leefklimaat. Ook de informatie die naar voren kwam op de wijkmarkten die in het najaar van 2007 in alle wijken zijn gehouden is daarbij betrokken. Op basis daarvan zijn thema s bepaald waar aan gewerkt moet worden om het woon-en leefklimaat in de wijken te verbeteren of op orde te houden. In de wijkprogramma s is per thema aangegeven welke initiatieven genomen gaan worden en hoe het wijkbudget daarbij wordt ingezet.

Belangrijke thema s en initiatieven
Het verbeteren van het opgroeiklimaat van kinderen en jongeren is een van de thema s die in alle wijken veel aandacht vraagt. Dat uit zich in de wijkprogramma s in initiatieven op het gebied van ouderparticipatie, uitvoering van de maatregelen uit de nota ruimte voor spelen en het betrekken van jongeren bij de opzet van activiteiten in de wijk.

Werken aan verkeersveiligheid blijft in alle wijken belangrijk. De projecten die voor 2008 op de agenda staan richten zich op het bijdragen aan goed rijgedrag van weggebruikers in 30km zones, het stimuleren en faciliteren van verkeersacties rondom scholen en het waar mogelijk herinrichten van straten. Ook het op orde houden van de kwaliteit van de woonomgeving met initiatieven als de aanpak van enge plekken en zwerfafval blijft inzet vragen.

Het prettig samen leven is al jaren een thema, maar de aandacht spitst zich in een aantal wijken nu sterker toe op het versterken van binding en betrokkenheid van en bij bewoners, vooral bij hen die zich in een kwetsbare positie bevinden. Met het ondersteunen van bewonersorganisaties, het creëren van ontmoetingsplekken, het ondernemen van kunst in de wijken projecten en het stimuleren van buurtinitiatieven wordt bijgedragen aan een prettige samenleving .

Meer informatie
Net als het voorgaande jaar worden de wijkprogramma s voor de zeven wijken van Delft weer in een bundel gepresenteerd. Vanaf medio maart zijn de wijkprogramma s beschikbaar op www.gemeentedelft.info/wijkaanpak of op te vragen via telefoonnummer 14015.

Noot voor de redactie,