Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen / nummer 20 / 12 februari 2008
Verbetering zorg en miljoenenbesparing door nieuwe ademhalingsondersteuning
De zorg voor patiënten met acute kortademigheid door hartfalen kan aanmerkelijk verbeterd worden. Met behulp van een nieuw systeem voor ademhalingsondersteuning kan zowel in ambulances als in het ziekenhuis veilig en effectief hulp geboden worden. Dat blijkt uit onderzoek van Willem Dieperink van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Alleen al in Nederland kunnen naar schatting enkele duizenden patiënten per jaar baat hebben bij het nieuwe systeem. Ook kan hiermee miljoenen euro's aan zorgkosten bespaard worden. Dieperink promoveert op 20 februari 2008 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
In de Nederlandse ziekenhuizen worden elk jaar meer patiënten opgenomen met acute ernstige kortademigheid ten gevolge van hartfalen. De kortademigheid bij deze patiënten wordt veroorzaakt door vochtophoping in de longen door een verminderde pompfunctie van het hart. Met behulp van ademhalingsondersteuning (continuous positive airway pressure, CPAP) kan bij deze patiënten de capaciteit van de longen worden vergroot. CPAP is een beproefde methode, die tot voor kort echter alleen op intensive care-afdelingen aangeboden kon worden, omdat hiervoor ingewikkelde apparatuur nodig was.
Geschikt voor ambulance
Uit onderzoek van Willem Dieperink blijkt dat met een nieuw systeem voor ademhalingsondersteuning, Boussignac CPAP (BCPAP) genaamd, niet alleen op intensive care-afdelingen, maar ook op hartbewakingsafdelingen én in ambulances veilig en effectief ademhalingsondersteuning geboden kan worden. BCPAP is een lichtgewicht en eenvoudig te bedienen systeem, dat via een gezichtmasker een continue positieve luchtwegdruk creëert. Het heeft alleen een zuurstofaansluiting nodig om te functioneren.
Sneller herstel
Door toepassing van BCPAP kunnen patiënten met acuut hartfalen vroegtijdig behandeld worden. Dit komt de zorg ten goede. Patiënten ervaren binnen enkele minuten vermindering van hun benauwdheid, en herstellen sneller. Bovendien is behandeling met BCPAP voor de patiënt aanzienlijk minder ingrijpend dan zogeheten "intubatie", het inbrengen van een buis in de luchtpijp.
Kostenbesparing
Een ander belangrijk voordeel van BCPAP is kostenbesparing. In het onderzoek van Dieperink werd per patiënt gemiddeld 3.800 euro aan zorgkosten uitgespaard, omdat de patiënten gemiddeld minder lang in het ziekenhuis verbleven en minder vaak op een intensive care opgenomen werden. Aangezien in Nederland jaarlijks duizenden patiënten behandeld worden voor acute kortademigheid ten gevolge van hartfalen, zouden er met BCPAP miljoenen euro's bespaard kunnen worden.
Groningen loopt voorop
Inmiddels zijn alle 33 ambulances van AmbulanceZorg Groningen met het nieuwe systeem uitgerust. Bij ambulancediensten en ziekenhuizen in de rest van Nederland bestaat grote belangstelling. In het UMCG is een e-learning module ontwikkeld waarmee verpleegkundigen, artsen en ambulancemedewerkers met het nieuwe systeem kunnen leren werken.
Curriculum Vitae
Willem Dieperink (Zutphen, 1955) studeerde gezondheidswetenschap aan de Universiteit Maastricht. Hij werkt in het Universitair Medisch Centrum Groningen als IC-verpleegkundige. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdeling cardiologie en de chirurgische intensive care van het UMCG en bij de AmbulanceZorg Groningen. Zijn onderzoek werd mede gefinancierd uit een UMCG-fonds voor doelmatigheidsonderzoek. Dieperink promoveert tot doctor in de medische wetenschappen bij prof.dr. L.P.H.J. Aarts en prof.dr. F. Zijlstra. Zijn co-promotores zijn dr. M.W.N. Nijsten en dr. T. Jaarsma. De titel van zijn proefschrift luidt: 'Multiple applications of the Boussignac continuous positive airway pressure system'.
Noot voor de pers
Informatie: via Joost Wessels, UMCG, Communicatie, tel. 050-361 4464 / 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl
Redactie
Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050 - 363 44 44 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl
Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese research-universiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. Talent, ambitie en prestatie van de 25.000 studenten en 5.500 medewerkers worden waar mogelijk gehonoreerd.
Rijksuniversiteit Groningen