NCRV

Kaaskoppen & Waterlanders

Vrouwenleed en koloniale frustratie

Woensdag 20 februari 2008

19.25 uur, Nederland 2

Aletta Jacobs en Max Havelaar centraal in Kaaskoppen & Waterlanders

In de tweede aflevering van Kaaskoppen & Waterlanders verhalen over een man en een vrouw die de wereld van hun tijd op zân kop zetten en grote maatschappelijke veranderingen teweeg brachten.

Voor Aletta Jacobs was het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat zij niet en haar broers wel mochten studeren. Ze schreef eigenhandig een brief aan minister Thorbecke. Vanaf dat moment was Aletta Jacobs in alles de eerste: de eerste vrouwelijke student, de eerste vrouwelijke promovendus en de eerste vrouwelijke arts. Haar loopbaan wekte bewondering, maar ook weerstand op. Met name mannen hadden er bijvoorbeeld moeite mee dat ze als vrouwelijke arts evenveel salaris rekende als haar mannelijke collegaâs.

Aletta Jacobs vocht ook een innerlijke strijd met zichzelf uit. In de politicus Carel Victor Gerritsen had ze een geestverwant gevonden, maar trouwen was voor haar geen optie. De vrouw moest gehoorzaamheid beloven aan de man, en dat druiste in tegen haar opvattingen over de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Toch wilde ze kinderen en ze zette zich over haar principes heen. Maar het noodlot sloeg toe, haar kind overleed een dag na de geboorte. Om het verdriet te boven te komen stortte ze zich volledig op haar werk en op de vrouwenbeweging. En daarin bereikte ze uiteindelijk haar doel: stemrecht voor alle vrouwen.

Eduard Douwes Dekker schreef in zijn wereldberoemde roman Max Havelaar alle frustratie en verontwaardiging van zich af over de periode die hij als regeringsambtenaar in Nederlands-Indië had doorgebracht. Hij was ooggetuige geweest van de uitbuiting van de inlanders door hun eigen corrupte bestuurders. En de vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid sloten hun ogen voor deze werkelijkheid. Eduard Douwes Dekker nam na een ambtelijk conflict ontslag. Hij wilde niet langer bij deze koloniale macht van uitbuiters en overheersers horen en ging terug naar Europa. Op een Belgische hotelkamer, gescheiden van vrouw en kinderen, schreef hij in een maand tijd zijn Max Havelaar. Het boek werd uitgebracht onder het pseudoniem Multatuli, wat betekent: ik heb veel gedragen.

Het boek maakte veel los. In eerste instantie werd het vooral geroemd om zijn literaire kwaliteiten, maar uiteindelijk luidde het boek het einde in van het koloniale tijdperk.

In het 13-delige NCRV-programma Kaaskoppen & Waterlanders gaat Ernst Daniël Smid op zoek naar de idealen en drijfveren van mannen en vrouwen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. De serie is gebaseerd op de Canon van Nederland: een selectie van de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen die de loop van de vaderlandse geschiedenis in belangrijke mate hebben bepaald.

Hoe groot de daden van deze illustere voorouders ook zijn en hoe belangrijk hun betekenis voor onze vaderlandse geschiedenis ook is, ze blijven één van ons. En uiteindelijk zijn we allemaal Kaaskoppen & Waterlanders.