Dolfinarium



Rond het walrussenbassin worden de geluiden opgenomen en vervolgens afgespeeld.
Het onderzoek richt zich op de vraag hoe moeder en jong elkaar kunnen herkennen door geluid.

onderzoek naar roep van walrussen

Dat walrussen verschillende geluiden maken is bekend. Welke geluiden dienen voor herkenning of om vrouwtjes te verleiden is nog onbekend. Het Dolfinarium werkt mee aan een internationaal onderzoek om hier meer over te ontdekken.

Komende weken zal de Franse onderzoekster Amandine Burlet dagelijks aan de rand van het walrussenbassin te vinden zijn. Gewapend met een microfoon wil ze de geluiden opnemen die de walrussen maken, vooral de communicatie tussen moeders en hun kinderen. Daarna wil ze de verschillende `calls' weer afspelen om te bepalen hoe moeder en jong elkaar kunnen herkennen door geluid. Ook het zogenaamde `zingen' van de walrusmannetjes tijdens de paartijd wordt meegenomen in het onderzoek.

In het wild leven walrussen in dichte kolonies, met soms wel honderden dieren bij elkaar. Moeders en jongen moeten elkaar goed leren herkennen, zodat ze elkaar snel en veilig kunnen vinden tussen al die walrussen. Reuk en zicht werken wel op korte afstanden, maar zijn op langere afstanden niet voldoende. Daarom worden geluiden gebruikt om over langere afstanden met elkaar te communiceren.

Over walrussen is niet heel veel bekend. De dieren leven vooral in afgelegen gebieden, waar het soms bitter koud kan zijn. Dat maakt het lastig om ze te onderzoeken. De groep in Harderwijk biedt daarom uitkomst. `Als je meer te weten wilt komen over het paargedrag van de walrussen kun je wel naar het uiterste noorden van Canada gaan', zegt dierenarts Niels van Elk, `maar je bivakkeert daar in een mensvijandige omgeving met verschrikkelijk lage temperaturen. Bovendien zwemmen de dieren van het ene plekje naar het andere, wat het lastig maakt om ze te observeren. Hier in Harderwijk spelen die problemen niet. Daarom is dit een goede plek om meer over de dieren te weten te komen.'

In het Dolfinarium leven twee moeders met al wat oudere kinderen. Op dit moment is de paartijd volop bezig. Het fluiten van de mannetjes is op grote afstand te horen. Ook onder water worden tijdens de paartijd veel geluiden gemaakt: het `zingen' van de walrussen.

Het onderzoek staat onderleiding van Isabelle Charrier, die tijdens onderzoek in Canada de roep van verschillende walrussen registreerde. Het bandje met de verschillende calls wordt tijdens dit onderzoek ook gebruikt. `We weten dat moeder en kind elkaar kunnen herkennen, maar we weten niet of men ook kan onderscheiden of een call van een dier van buiten de groep komt', zegt begeleidster Isabelle Charrier.

De wetenschappers hebben geen idee welke reacties ze van de walrussen moeten verwachten. `We hopen in ieder geval dát ze reageren, want voor hetzelfde geld doen ze helemaal niets', aldus Isabelle. Ze denkt niet dat een woedende walrus een aanval zal uitvoeren als hij opeens een nieuwe concurrent denkt te horen. `Het zou al mooi zijn als ze nieuwsgierig komen kijken.'