ChristenUnie




Energieleverancier Turkmenistan schendt godsdienstvrijheid

dinsdag 19 februari 2008 11:31 Turkmenistan is één van de landen die het EP bespreekt tijdens het debat over Centraal Azië. Bas Belder wil het EP ervan doordringen dat de godsdienstvrijheid in dit land met voeten getreden wordt. Religie staat onder volledige controle van de staat. Ruhnama de staatsreligie en cultus rond voormalig president Nijazov is de maatstaf. Niet-geregistreerde religieuze groepen hebben het daarom moeilijk. Zij vallen tussen wal en schip.

Turkmenistan is van belang voor de energiediversificatie van de Europese Unie, maar het land mag op de vingers getikt worden als het gaat om de positie van genoemde religieuze groepen en andere minderheden. Dat geldt overigens evenzeer voor de andere Centraal-Aziatische partners, zoals Kazachstan. Belder wijst het EP op zijn amendementen die om dringende verbetering vragen van de positie van niet-geregistreerde gemeenten en hun voorgangers.

Belder geeft tijdens het debat aan dat de overheid van Turkmenistan christenen intimideert en hun vrijheden inperkt. Zij ondervinden bijvoorbeeld problemen op het gebied van vrij verkeer van personen en bezit van onroerend goed. Een schrijnend voorbeeld zijn de twee Russische evangelisten, Kalatajevski en Potolov. Zij werden vanwege hun geloofsovertuiging op illegale wijze gedeporteerd naar Kazachstan. Andere evangelisten zijn veroordeeld tot een strafkamp. Hun gezinnen bleven achter.

Belder stelde het afgelopen najaar al vragen aan de Europese Commissie over dit onderwerp. In antwoord op deze vragen antwoordde de Commissie dat zij de mensenrechtensituatie in Turkmenistan op de voet volgt en dat zij deze kwestie tijdens haar contacten met de Turkmeense autoriteiten zal blijven aankaarten.

Klik hier voor meer informatie over de Russische evangelisten en de vragen die Bas Belder hierover stelde aan de Commissie.