Gemeente Woerden

Proef vrachtwagenverbod Boerendijk opgeheven

19 feb 2008

persbericht
Op korte termijn wordt het vrachtverbod op de Boerendijk opgeheven. Deze proef was ingesteld om de verkeersveiligheid voor schoolgaande fietsers uit de wijk bloemen/ en bomenkwartier te vergroten. De evaluatie geeft aan dat dit doel niet eenduidig bereikt is. Daarnaast is het aannemelijk dat de alternatieve route van het vrachtverkeer de onveiligheid voor fietsers op andere wegen, met name op de Molenvlietbaan / Hollandbaan, vergroot.
Langzaam verkeer is kwetsbaar verkeer
De afgelopen jaren is de verkeersveiligheid van de basisscholen onder de loep genomen. Kinderen, die veelal op de fiets naar school gaan, moeten dit op een veilige manier kunnen doen. Er zijn in verschillende wijken maatregelen genomen om dit te waarborgen. Een van de maatregelen is de proef met het vrachtwagenverbod op de Boerendijk. Schoolgaande fietsers uit het Bloemen- en Bomenkwartier voelden zich niet veilig op de Boerendijk met zoveel vrachtverkeer.

De evaluatie van de proef geeft aan dat deze maatregel niet zondermeer succesvol is verlopen. Een groot aantal vrachtauto´s negeert het inrijverbod. Het overige vrachtverkeer neemt de route Hoge Rijndijk - Molenvlietbaan - Hollandbaan. Ook hier is echter een oversteekplaats voor langzaam verkeer. Bovendien wordt het kruispunt Molenvlietbaan /Hollandbaan zwaar belast. Waar het gevoel van veiligheid op de ene locatie verbetert, verslechtert deze op de andere locatie. Een onbevredigend resultaat.

De proef met het vrachtwagenverbod op de Boerendijk wordt daarom beëindigd. Daarmee keert de Boerendijk terug naar de verkeerssituatie van voor april 2007.

Wijk Molenvliet nodigt de wethouder uit
Afgelopen donderdag werden de conclusies van de evaluatie door het wijkplatform Molenvliet aanschouwelijk gemaakt. Zij had wethouder Groeneweg, van het programma Leefbaar en Veilig en enkele ambtenaren uitgenodigd voor een rit op de truck.

Bij tijd en wijle een spannende rit over de Waardsedijk, Molenvlietbaan, Boerendijk, Hollandbaan en Hoge Rijndijk. Hoewel het een vlekkeloze en aangename rit was, heeft het wijkplatform haar punt duidelijk gemaakt.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |