Arbo-diensten hebben nog bestaansrecht als zij hun werkwijze aanpassen
Traditionele arbo-dienstverlening voldoet niet meer aan de eisen van vandaag. Post HBO casemanagement is trendsetter
UDENHOUT, 20080219 -- Arbo-diensten die hun dienstverlening alleen beperken tot verzuimregistratie, verzuimcontroles en spreekuurcontroles voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Werkgevers die bij zo'n arbo-dienst zijn aangesloten hebben bij de uitvoering van de actieve verzuimregie rol en de toekomstige privatisering van de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijke Arbeidsgeschikten (WGA) een groot probleem. Deze werkgevers worden straks door de verzekeraar d.m.v. een premietoeslag, koopsom of uitsluiting "gestraft", omdat zij geen invulling hebben gegeven aan de uitvoering van de actieve verzuimregie rol, waarvoor zij zelf verantwoordelijk zijn. Wegéon Case- & Caremanagement heeft de oplossing. Het Post HBO casemanagement is daarbij trendsetter
Een werkgever is verantwoordelijk voor de uivoering van de actieve verzuimregie rol van zieke werknemers. Voor de uitvoering daarvan is in het verleden een overeenkomst met een arbo-dienst gesloten. De toen gemaakte afspraken zijn in de loop van de tijd niet aangepast aan de veranderde wetgeving en voldoen daarmee niet meer aan de eisen van vandaag. Arbo-diensten ondersteunen de werkgever vaak niet actief bij de verzuimbegeleiding en doen alleen dat wat de werkgever vraagt. Post HBO casemanagement, dé werkwijze van o.a Wegéon, is de traditionele arbo-dienstverlening gaan vervangen. Alle zorg rondom de zieke werknemer wordt met Post HBO casemanagement, onder eindverantwoording van de werkgever, uit handen van de werkgever genomen. Hiermee kan de werkgever zich bezig houden met zijn core business en is hij verzekert van een moderne en goede verzuimbegeleiding. Lukt re-integratie niet bij de eigen werkgever dan wordt direct gestart met het zoeken van werk bij een andere werkgever. Met de uitvoering van de actieve verzuimregie rol kan de opgeleide casemanager voor de werkgever, bij een langdurige zieke werknemer met een jaarinkomen van euro 26.000, -, al snel euro 40.000, - aan loondoorbetalingskosten en een toekomstige WGA -uitkering besparen.
De sociale zekerheid in Nederland wijzigt nog steeds. Met de invoering van de Wet verbetering poortwachter in 2002 en de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) per 29 december 2005 gelden allerlei verplichtingen voor wat betreft de begeleiding en re-integratie van werknemers die langdurig ziek zijn. Arbo-diensten hebben hun dienstverlening hier vaak niet of onvoldoende op aangepast en beperken zich nog steeds tot alleen de verzuimregistratie en het uitvoeren van controles. Het begeleiden van zieke werknemers is door alle ingrijpende veranderingen en de toekomstige privatisering van de WGA een "vak" geworden. Een actieve opstelling en kennis van de sociale zekerheid is daarbij een must, zegt Arno Linkels van Wegéon Case- & Caremanagement.
Het Post HBO casemanagement is trendsetter voor de toekomstige verzuimbegeleiding. Niet langer staat de verzuimregistratie en verzuimcontrole centraal, maar een snelle werkhervatting/ re-integratie. De werkgever wordt meer en meer verantwoordelijk voor het verzuimmanagement en daarom is een cultuuromslag noodzakelijk. Met deze cultuuromslag kan veel geld voor de werkgever worden bespaard en komt de nadruk veel meer dan voorheen te liggen op wat de werknemer nog wel zou kunnen doen. De tijd van "achteroverleunen" ligt achter ons. Arbo-diensten die hun werkwijze niet aanpassen tellen in de toekomst, volgens Linkels, niet meer mee.
Ondanks alle al doorgevoerde wijzigingen in de sociale wetgeving zijn de financiële consequenties ten gevolge van arbeidsongeschiktheid nog steeds moeilijk in de hand te houden. Door het probleem bij de kern aan te pakken, wordt de werkgever gedwongen actief te zijn in het begeleiden van zieke werknemers. Een actief verzuimbeleid is daarom geen overbodige franje, maar feitelijk een dwingende noodzaak. Onderdeel daarvan is het verzuimprotocol, waarin o.a. de verantwoordelijkheden, rechten en plichten van de werkgever en werknemer én sanctie mogelijkheden zijn opgenomen. Daarnaast dient men kennis te hebben van "het speelveld" rondom de zieke werknemer, de aansturing daarvan en alle sociale voorzieningen. De arbo-dienst heeft hier een belangrijke rol in. Zij profileren zich immers als specialist op het gebied van verzuimbegeleiding.
In de praktijk blijkt, Linkels baseert dit op het "schaduwdraaien" van Wegéon d.w.z. het namens de werkgever kijken en zonodig corrigeren van de werkwijze van een arbo-dienst, dat arbo-diensten vaak alleen maar de verzuimregistratie en (spreekuur) controles uitvoeren. De inspanningen van een arbo-dienst worden meestal minder, indien er sprake is van langdurig verzuim. Er wordt nog steeds te weinig in mogelijkheden gedacht en veel te veel in onmogelijkheden. Een administarief medewerker met een gebroken been kan immers nog best zijn werkzaamheden uitvoeren. De werkgever moet daarbij alleen maar het woon- werkverkeer regelen. Het speelveld (de verzekeraar, het reintegratiebedrijf, de behandelaar en het UWV) rondom de zieke werknemer wordt niet door de arbo-dienst aangestuurd. Hierdoor kan er niet aan schadelast- en kostenbeheersing voor de werkgever en verzekeraar worden gedaan en kunnen alle bij de verzuimbegeleiding betrokken partijen niet actief worden ingezet bij het verzuimbeleidingsproces.
Post HBO opgeleide casemanagers streven ernaar om alle zorg rondom een zieke werknemer uit handen van de werkgever te nemen. Kosten- en schadelastbeheersing, een essentieel onderdeel van de opleiding, zijn daarbij van zelf sprekend. Een post HBO casemanager houdt overzicht en draagt zorg voor een effectieve uitvoering van alle acties en interventies en communiceert voortdurende met de direct leidinggevende, de zieke werknemer en de andere partijen over de voortgang in de casus. Hij is de spin in het web en opereert onder verantwoordelijkheid van de werkgever.
De kans dat een werkgever bij de privatisering WGA, het naar verwachting per 1 januari 2010 verplicht verzekeren van het financieel WGA risico bij een verzekeraar, langdurige zieke werknemers heeft is denkbaar. Niets doen heeft grote gevolgen en kan, in het bijzonder voor kleinere werkgevers wel eens het einde van de bedrijfsuitvoering betekenen. Verzekeraars zullen bij de privatisering van de WGA premie toeslagen, koopsommen of uitsluitingen gaan toepassen voor werkgevers die op dat moment langdurige zieke werknemers hebben en/of werknemers hebben die al een WGA- uitkering krijgen. Deze werkgevers zijn daar zelf verantwoordelijk voor en kunnen de schade niet op de arbo-dienst verhalen.
Linkels adviseert werkgevers dan ook de arbo-dienst aan te sturen, oude overeenkomsten aan te laten passen en zich actief bezig te houden met de uitvoering van de actieve verzuimregie rol. De tijden zijn veranderd en daar moet op worden geanticipeerd. Op de vraag of het Post HBO casemanagement duurder is dan de traditionele arbo-dienstverlening antwoordt hij: "Probeer eens een WGA-er!".
Zie voor meer informatie www.wegeon.nl