Actieplan valpreventie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP 2829507

18 februari 2008

In aanvulling op de brief over de stand van zaken van de preventievisie (kenmerk VGP 2825318), berichten wij u hierbij over een actieplan valpreventie ouderen.

Als doelgroepen onderscheiden we actieve vitale ouderen met weinig gezondheidsproblemen, kwetsbare zelfstandig wonende ouderen en ouderen die in een zorginstelling wonen. Beide laatste groepen verkeren vaak in minder goede gezondheid, zijn minder mobiel en vallen relatief vaak. Elk van deze groepen heeft zo zijn eigen wensen en behoeften en de verschillende stappen worden dan ook anders uitgevoerd.

Het huidige actieplan is vooral gericht op de kwetsbare zelfstandig wonende ouderen en voorziet in grote lijnen in de volgende 3 stappen:

Stap 1: Risicocommunicatie (2005 - 2006).
Ouderen onderschatten vaak het risico op een valongeval en de ernst van de gevolgen. Een massamediale campagne en lokale acties, in de wijk, maken ouderen hierop attent en vergroten de belangstelling.

Stap 2: Promoten van te nemen preventieve maatregelen (2006 - 2008). Een massamediale campagne en acties in de buurt informeren mensen over de mogelijkheden die er zijn om valongevallen te voorkomen, bv. het veiliger inrichten van de woning, meer bewegen of sporten en goed medicijngebruik.

Stap 3: Gericht treffen van maatregelen via intermediairs (2007 - 2012).
Organisaties voor ouderen, GGD'en, thuiszorg, artsen, valpoliklinieken en andere zorgverleners en mantelzorgers ondersteunen ouderen bij het daadwerkelijke uitvoeren van deze maatregelen: het doen. Deze maatregelen zijn, zoals de ouderen dit wensen, gericht op gezondheid, comfort en veiligheid, breder dus dan alleen valpreventie. De coördinatie van dit actieplan is in handen van Consument en Veiligheid, die we hiervoor subsidiëren.

Het voorkomen van vallen binnen verzorgingshuizen en verpleeghuizen richt zich meer op het bieden van een zo veilig mogelijke omgeving, hulpmiddelen en zorg en maakt deel uit van de activiteiten van de care sector in het plan `veilige zorg' om de veiligheid te verbeteren.

Tegelijk met bovenstaand actieplan vindt er sinds 2003 kennisverspreiding en -uitwisseling plaats over valpreventie onder alle betrokkenen professionals en organisaties, bv. over risico-inventarisatie en effectiviteit van maatregelen in het Kennisnetwerk Valpreventie.

In de eerste helft van 2008 verschijnt het Themarapport Letsel door ongevallen, geweld en suïcide in de reeks Volksgezondheid toekomst verkenningen (VTV) van het RIVM. Dit rapport zal onder meer een beleidsanalyse bevatten over valpreventie onder ouderen. Mede aan de hand van de bevindingen in dit rapport zullen wij de aanpak van het valprobleem onder ouderen actualiseren. We zullen u hier door middel van een brief bij dit rapport over informeren.

De Minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink en mw. dr. J. Bussemaker