Date : 18 February 2008
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Symposium "Het RAI-instrument - Resident Assessment Instrument - Naar een implementatie in België?" op 19 februari 2008 in Brussel
Er zijn steeds meer (hoog)bejaarden die een chronische pathologie, een polypathologie hebben en/of hun zelfredzaamheid verliezen. De zorgbehoeften evolueren en om daar een antwoord op te bieden, moeten ook de zorgstructuren evolueren: dit impliceert de uitbouw van een zorgcontinuüm, een efficiënte coördinatie tussen zorgverstrekkers en een transversale en geïnformatiseerde communicatieondersteuning tussen de zorgcontexten (thuis, ziekenhuis en residentiële sector) evenals een strenge multidisciplinaire evaluatie van de zorgafhankelijkheid van ouderen teneinde een aangepast zorgplan uit te werken waarbij de bejaarde (zijn familie) betrokken wordt.
Om die reden test de federale overheid momenteel, in samenwerking met de Gemeenschappen en de Gewesten, het RAI-instrument uit in rust- en verzorgingstehuizen, dagverzorgingscentra, diensten voor geriatrie van algemene ziekenhuizen en geïntegreerde diensten voor thuisverzorging.
Omschrijving
RAI is een holistisch, elektronisch en gestandaardiseerd instrument waarmee een duidelijk beeld verkregen wordt van de functionele toestand, de tekorten, de vaardigheden en de mogelijkheden van een afhankelijke bejaarde, waarbij ook zijn persoonlijke keuzes en wensen in aanmerking worden genomen. Het instrument kan worden aangewend in alle zorgcontexten want naargelang van de doelgroep en/of de zorgcontext werden er verschillende versies (Home Care, Long Term Care, Acute Care, Mental Care, palliatief, ...) ontwikkeld rond een gemeenschappelijke basis en een gemeenschappelijke taal. Het gaat hier dus om een eenvormig evaluatie-instrument.
Dit instrument biedt de mogelijkheid om op basis van inter-multidisciplinaire evaluatie (Minimal Data Set) gekende en/of potentiële problemen (alarmsignalen) te identificeren, de oorzaken ervan te bepalen en pistes voor te stellen voor onderzoek en oplossingen, en dit op het vlak van preventie, behandeling, revalidatie en/of minimalisering van het functioneel verval (analysegids per interventiedomein).
Het behoud/het herstel van de maximale mogelijkheden vertalen zich dan in het geïndividualiseerde zorgplan, terwijl de epidemiologische opvolging verzekerd wordt door klinische indicatoren.
Instrument in België
Dit instrument, dat het licht zag in de Verenigde Staten, is vandaag van toepassing in 36 landen met elk hun eigen sociaaleconomische kenmerken en een zeer uiteenlopende historisch-culturele context. Daarom lanceerde België een actieonderzoek en pilootprojecten om het instrument aan te passen aan de Belgische gezondheidszorgsector, om de stimulerende en remmende factoren voor verandering te identificeren, een website BELRAI te ontwikkelen en een raming te maken van het benodigde budget (vorming, continue vorming, informatisering, begeleiding) voor de nationale implementatie van het instrument in alle zorgcontexten, teneinde te komen tot een protocolakkoord tussen de federale overheid, de Gemeenschappen en de Gewesten.
Bedoeling van deze dag is dus een voorstelling te geven van het RAI-instrument, de studies die in België aan de gang zijn, het gebruik van het instrument te illustreren met voorbeelden uit het buitenland (VS, Italië, Zwitserland, Frankrijk en Nederland) en de vragen van het publiek te beantwoorden tijdens een rondetafelgesprek.
______________________
Informatie: Valérie De Nef - Cel Chronische Zorg, Ouderenzorg en Palliatieve Zorg van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Tel.: 02/524.85.79 E-mail: valerie.denef@health.fgov.be
URL: