European Union



Brussel, 19 februari 2008

Commissie keurt actieplan ter versterking van het toezicht in het kader van het gedeeld beheer van structurele acties goed

De Commissie heeft een actieplan voor de structuurfondsen goedgekeurd om rekening te houden met de aanbevelingen van de Rekenkamer over de verbetering van het toezicht dat de Commissie uitoefent op de beheers- en controlesystemen van de lidstaten voor structurele acties.

Het actieplan beoogt de verbetering van de primaire controle op beheersniveau in de lidstaten: dit is het meest cruciale niveau voor de vermindering van potentiële risico's. Lacunes en fouten op dit niveau zijn het gevolg van de complexe regels die niet goed worden begrepen en toegepast. Daarom is het van het grootste belang dat aan de beheersautoriteiten vooraf opleidingen en richtsnoeren worden verstrekt.

Als onderdeel van het proces ter vermindering van de fouten en ter verbetering van de auditsystemen hebben 25 lidstaten reeds jaarlijkse overzichten van hun beschikbare audits en declaraties voor 2007 ingediend of zullen dit binnenkort doen. Het onderzoek en de follow-up van de gegevens uit deze overzichten zullen een cruciale rol spelen in de inspanningen van de Commissie om haar toezichthoudende rol te verbeteren. Aan de lidstaten die niet aan hun wettelijke verplichting tot toezending van overzichten hebben voldaan of waarvan de overzichten onvolledig zijn, zal een brief met een verzoek om nadere informatie worden gestuurd. In de brief zal staan dat tegen hen een inbreukprocedure zal worden ingeleid als zij niet aan hun verplichtingen voldoen.

Danuta Hübner, commissaris voor Regionaal beleid, heeft gezegd: "De Commissie hecht het grootste belang aan de realisatie van de verbeteringen op het gebied van het gedeeld beheer. Dit actieplan is een praktische reactie op de aanbevelingen van de Rekenkamer en een middel om met de lidstaten samen te werken met het oog op een meer betrouwbare, consistente certificering van de uitgaven. Het plan stelt specifieke acties vast die binnen strikte termijnen moeten worden uitgevoerd. Ik vertrouw erop dat deze pragmatische aanpak het verwachte resultaat zal opleveren, namelijk de significante verbetering van het eerste niveau van de financiële controles op het niveau van de lidstaten. "

Vladimir Spidla, commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, heeft gezegd: "De meeste financiële middelen van de EU worden in de lidstaten besteed, en de Commissie wil ervoor zorgen dat het geld van de belastingbetaler correct wordt gebruikt. Dit actieplan zal de Commissie helpen de uitgaven in de lidstaten nog beter te controleren. Het zal ons in staat stellen de ex post-controles te verbeteren, sneller opschortingsmechanismen toe te passen en zo nodig financiële-correctieprocedures in te leiden."

Programmeringsperiode 2007-2013: de lopende preventieve actie om het opzetten van de controle- en auditsystemen voor de programma's 2007-2013 vanaf het begin te verbeteren, zal worden voortgezet, zodat eventuele zwakke punten in een vroeg stadium kunnen worden geïdentificeerd en verholpen.

Programmeringsperiode 2000-2006: intussen zal de Commissie haar inspanningen opvoeren om de programma's 2000-2006 af te sluiten en zij zal daarbij toezien op de wettelijkheid en de regelmatigheid van de betalingen voor die periode. Het actieplan moet ervoor zorgen dat meer doeltreffende ex post-controles de nog resterende zwakke punten in de systemen wegwerken.

De rapportage over de eigen financiële correcties van de lidstaten zal verbeteren, terwijl de Commissie ervoor zal zorgen dat zo nodig sneller gebruik zal worden gemaakt van de opschortings- en financiële-correctieprocedures.

De Commissie zal het sluiten van "vertrouwenscontracten" over de auditsystemen van de lidstaten bevorderen als middel om te zorgen voor de betrouwbaarheid van de nationale auditorganen. Er zijn reeds zes dergelijke contracten gesloten met Denemarken, Estland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en het VK (Wales).

Het onderzoek en de follow-up van de jaarlijkse overzichten van de beschikbare audits en declaraties van de lidstaten zullen een cruciale rol in dit proces spelen.