Aanvallen bij schemerlicht: oplossing stagetekorten in Zorg
12/02/2008 11:25
Calibris
Innovatief Calibris stageproject in Groningen/Drenthe
Aanvallen bij schemerlicht: oplossing stagetekorten in Zorg
Bunnik, 12 februari 2008
Op dinsdag 19 februari 2008 trapt het Groningse PvdA-kamerlid Marjo van Dijken in Verpleeghuis Old Wolde te Winschoten het innovatieve stageproject 'Aanvallen bij schemerlicht' in Groningen en Drenthe af. In deze regio is een structureel tekort aan stageplaatsen voor Helpende en Zorghulp. Daarnaast wensen bewoners meer aandacht tussen 14.00 en 20.00 uur. Het nieuwe stageconcept van Calibris, kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport, waarbij vooral leerlingen Helpende tijdens deze uren stage lopen, speelt hierop in.
Concrete doelen
Het project 'Aanvallen bij schemerlicht' beoogt twee doelen: het tekort aan stageplaatsen opheffen en tegemoetkomen aan de wens van de bewoners voor meer aandacht tussen 14.00 en 20.00 uur - in de praktijk vaak de 'moeilijke' uren voor de bewoners omdat er dan minder bedrijvigheid op de afdeling is. De nieuwe stagemogelijkheden leveren dit schooljaar 60 extra stageplaatsen voor niveau 2 en 1 (Helpende en Zorghulp), verspreid over 15 zorginstellingen in Groningen en Drenthe. Vanaf 2008-2009 wordt ingezet op 100 stageplekken in de schemerlichturen.
'Aanvallen bij schemerlicht' is niet alleen voor roc-leerlingen interessant, maar ook voor herintreders (bijvoorbeeld via het CWI). Bovendien hebben sommige instellingen specifiek de bedoeling om leerlingen van niveau 2 bij te scholen naar niveau 3. Op deze manier werkt het concept positief door in de hele keten.
Moeilijk plaatsbare leerlingen
'Aanvallen bij schemerlicht' is een project gefinancierd uit de Stageboxregeling. Deze regeling van het Ministerie van OCW is bestemd voor de aanpak van moeilijk plaatsbare leerlingen en voor financiële impulsen t.b.v. succesvolle projecten geïnitieerd door Calibris.
Calibris zorgt voor ervarings- en kennisuitwisseling tussen instellingen en opleidingen in de regio. Daarnaast adviseert Calibris de instellingen en roc's en bewaakt ze de kwaliteit van de geleverde producten. Naast Calibris zijn het Alfa College, het Drenthe College, het Noorderpoort College en 10 zorginstellingen bij de voorbereidingen van het project betrokken.
Voor de roc's en instellingen is een handboek beschikbaar. Hierin staan alle belangrijke zaken en randvoorwaarden die van belang zijn bij stagelopen op deze tijdstippen overzichtelijk op een rij.
Calibris
Als kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport is Calibris verantwoordelijk voor erkenning van leerbedrijven en vaststelling van kwalificaties. In het verlengde van deze wettelijke taken ligt een expertise die veel meer omvat. Calibris verkent de markt. Brengt landelijk en regionaal betrokken partijen bijeen. Initieert maatschappelijk relevante projecten. Ontwikkelt innovatieve en effectieve oplossingen. Alles gericht op één doel: meer balans en dynamiek op de arbeidsmarkt. Zo levert Calibris een waardevolle bijdrage om beroepspraktijk en beroepsonderwijs soepel op elkaar aan te laten sluiten.
Noot voor de redactie:
NOOT VOOR DE REDACTIE,