Brandveiligheidvoorschriften verschillen sterk
De Tweede Kamer heeft eind januari 2008 ingestemd met het Gebruiksbesluit Brandveilige Bouwwerken. Minister Vogelaar wil het besluit dit jaar invoeren. Kernpunt van het besluit is dat de eisen voor de brandveiligheid van gebouwen in heel Nederland worden gelijk getrokken. Uit de Brandveiligheid- en Beveiligingsmonitor van BouwKennis blijkt dat dit geen overbodige luxe is. Maar liefst vier van de vijf E- installateurs geeft aan dat de brandveiligheidsvoorschriften per gemeente sterk verschillen.
Op grond van de Woningwet moeten gemeenten in hun bouwverordening voorschriften geven over het brandveilig gebruik van bouwwerken. VROM wil die voorschriften landelijk gelijk trekken. Om dat te bereiken treedt in 2008 het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit) in werking. Met het besluit moet er een eind komen aan onnodige verschillen tussen plaatselijke bouwverordeningen. In het nieuwe besluit komt voor de meeste gebruikers van een nieuw gebouw slechts een meldingsplicht. De gemeente of de brandweer kan controleren of aan de eisen voor de brandveiligheid is voldaan. Een vergunning is alleen nog nodig voor onder andere kinderdagverblijven met meer dan tien kinderen, basisscholen en grote hotels en tehuizen.
Ook aannemer B&U ziet verschil
Uit de Brandveiligheid- en Beveiligingsmonitor van BouwKennis blijkt dat er momenteel grote verschillen zijn per gemeente waar het de brandveiligheidsvoorschriften betreft. Vooral installateurs lopen in de praktijk vaak tegen de verschillende regels aan. Van hen is bijna 80% het eens met de stelling: "Brandveiligheidvoorschriften verschillen sterk per gemeente". Slechts één op de tien installateurs is het niet met de stelling eens. Dezelfde stelling is voorgelegd aan aannemers B&U. Binnen deze marktpartij wordt het verschil in brandveiligheidsvoorschriften per gemeente minder vaak genoemd. Toch is ook onder aannemers B&U een aandeel van bijna 60% het eens met de stelling. Van de aannemers B&U merkt 10% geen verschillen op tussen de diverse gemeenten waar het de brandveiligheidsvoorschriften betreft.
Brandveiligheidvoorschriften verschillen sterk per gemeente (in %) Aannemers B&U E-installateurs Oneens 10 11 Neutraal 20 18 Mee eens 58 79 Weet niet/geen mening 12 0 Bron: USP Marketing Consultancy/Bouwkennis, januari 2008
Kritische kanttekeningen
Gezien de regeldruk die de bouwsector nog altijd parten speelt, is uniformiteit op het gebied van brandveiligheid gewenst. Uiteraard moet de veiligheid van gebouwen hierbij gewaarborgd blijven. Tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Gebruiksbesluit werden op dit gebied dan ook enkele kritische kanttekeningen geplaatst. De Kamerfracties drongen aan op betere inspectie van onder meer de brandveiligheid van studentenhuizen en zorggebouwen. Ook zijn er twijfels over uitgangspunten voor de huidige regels op het gebied van brandveiligheid omdat onderzoek uitwijst dat menselijk gedrag afwijkt van eerdere veronderstellingen.
Brandveiligheid- en Beveiligingsmonitor Welk belang hecht de sector aan brandveiligheid en beveiliging? Wat zijn de ontwikkelingen in wet- en regelgeving? Hoe oriënteren afnemers zich? Welke eisen worden gesteld aan fabrikanten en leveranciers en s wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Dit zijn een aantal vragen waarop de Brandveiligheid- en Beveiligingsmonitor antwoord geeft. Concreet worden de volgende onderwerpen in de Brandveiligheid- en Beveiligingsmonitor in kaart gebracht:
· Rol van overheid en verzekeraars
· Ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving ·
Naamsbekendheid fabrikanten en hun merken
· Attitude ten aanzien van brandveiligheid en beveiliging
· Keuzecriteria technische en bouwkundige brand- en beveiligingsoplossingen
· Trends en (verwachte) ontwikkelingen
· Decision Making Unit
· Criteria op basis waarvan een leverancier wordt geselecteerd
· Informatiebehoeften en oriëntatiegedrag
BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.